25 Februarie, 2018

Ce sărbătorim pe 9 mai? Ziua Europei, Independenţa României sau sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial?

9 mai este o zi încărcată simbolic, astăzi celebrându-se trei evenimente de o importanţă istorică deosebită.

* Ziua Europei

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Decizia susţinerii acesei celebrări a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

* Ziua Independenţei de Stat a României

Probabil nu mulţi dintre români ştiu că în această zi se sărbătoreşte şi independenţa ţării noastre. Astăzi se împlinesc 136 de ani de când România şi-a câştigat independenţa. Pe 9 mai 1877 sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României. Cel care a citit Declaraţia de Independenţă a României în Adunarea Deputaţilor a fost Mihail Kogălniceanu.

Ca o notă aparte, data de 9 mai ar putea deveni zi liberă daca un proiect de lege, depus de deputatul Bogdan Diaconu, va trece de Parlament. Social-democratul a propus ca ziua de 9 mai sa fie declarată Ziua Independenţei Naţionale a României, sărbatoare naţională legală, zi nelucrătoare, dar şi Ziua Parlamentului României.

* Sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial

În data de 9 mai 1945, la cartierul general sovietic din Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, act care a marcat sfârşitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război, considerat a fi cel mai mare şi mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii.

Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme, alte zeci sau sute de milioane de oameni fiind răniţi sau rămânând infirmi.

Surse: Agerpres, România Liberă, Mediafax

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  Marian
  decembrie 5 2013

  Din păcate independența trebuia să fie uitată și scoasă din inimile românilor pentru ca o altă zi să fie celebrată – 23 august. După 1990, Ziua Națională a fost stabilită pe 1 Decembrie, ceea ce nu a fost rău, doar că pe lângă acest lucru, din frica politicienilor față de monarhie, ziua de 10 mai nu s-a mai sărbătorit, iar regelui Mihai I nu i s-a permis revenirea în țară.

  Ca să ne dăm seama de importanța Zilei Independenței, trebuie să citim o altfel de istorie, istoria suferințelor și năzuințelor poporului român. Să citim despre teritoriile anexate de imperiile vecine Otoman, Rus și Austro-Ungar și despre cum am trăit cu capul plecat în fața acestor vecini mai mari.

  Secole la rând, cu excepția perioadelor de răzvrătire a marilor voievozi, am plătit tribut Porții (inclusiv transilvănenii). Ștefan Cel Mare, despre care se spune că nu ar fi plătit niciodată tribut, pentru a asigura independența Moldovei, a fost totuși nevoit să accepte stăpânirea otomană asupra cetăților de la Dunăre, Chilia și Cetatea Albă.
  Lungul șir de războaie ruso-turce în care teritoriul acestor provincii era invadat și devenea teatru de război, cei peste 100 de ani în care Imperiul Otoman a numit direct domnitori fanarioți în provinciile române, timp în care a trebuit să plătim tribut și să hrănim un imperiu, i-a adus pe oamenii de rând la o sărăcie extremă.

  De aceea este important să învățăm și să ne amintim de această zi de celebrare a victoriei românilor în războiul de independență.
  Cele două zile nu se exclud ci se completează. Marea Unire nu se putea realiza fără câștigarea independenței iar independența era incompletă fără Marea Unire.

  Despre motivele împotriva celebrării acestei zile s-au spus multe.
  Dintre toate, cea mai neadevărată este aceea că în această zi transilvănenii nu au motiv de sărbătoare.
  Fals. Pe 1 Decembrie 1918 transilvănenii sau unit cu Vechiul Regat iar prin acest lucru au îmbrățișat istoria și suferințele românilor din afara arcului carpatic și invers. Adică Avram Iancu nu este eroul tuturor Românilor? Sau Tudor Vladimirescu o fi doar eroul celor din Gorj? Păi dacă este așa înseamnă că nu suntem o națiune. Luați exemplul americanilor care pe 4 iulie sărbătoresc Independence Day cu toate că doar 13 state existente au semnat Declarația de Independență. Ori acum SUA are 50 de steluțe pe steag și toți americanii indiferent de regiune sărbătoresc această zi.

  S-a spus că 10 mai ar pune în discuție forma de guvernământ. Ei bine nu, aceasta este o discuție separată care nu trebuie să împiedice sărbătorirea acestei zile.

  S-a spus că în seara de 9 mai și nu pe 10 mai a fost proclamată independența României, că actul Parlamentului este mai important. Poate că așa o fi, istoricii trebuie să stabilească dacă e mai bine să o celebrăm pe 9 și nu pe 10.
  Totuși ceea ce nu se poate pune în discuție este faptul că aceia care au luptat în Războiul de independență, în frunte cu domnitorul Carol I, cei care au proclamat Independența, și toți românii care erau contemporani acelor vremuri, au sărbătorit Ziua Independenței pe 10 mai. Tot pe 10 mai Independența României a fost făcută cunoscută în cancelariile celorlalte state.

  La fel se întâmplă și cu ziua capitulării Germaniei care în realitate a fost pe 8 mai și nu pe 9. Pe 7 și pe 8 mai 1945 au fost semnate două acte de închiriere a ostilităților.
  Primul act al capitulării a fost semnat în Reims în data de 7 mai 1945 de către Înaltul Comandament al Wehrmachtului, care a trimis apoi armatelor aflate în subordine ordine de încetarea ostilităților exact la ora 23.01 ora Europei centrale pe 8 mai 1945.
  Actul final de capitulare a fost semnat pe 8 mai 1945, la Berlin, care a devenit activ fix de la ora 23.01.
  Datorită diferențelor de fus orar la Moscova era deja 9 mai astfel că cei din est, printre care și România, au sărbătorit după ora Moscovei, adică pe 9 mai, Ziua Victoriei Armatei Sovietice, iar cei din vest au sărbătorit pe 8 mai Ziua victoriei în Europa.

 • Răspunde
  mihaela
  mai 5 2014

  m-a ajutat la scoala!!!:)))

Scrie un comentariu