În cadrul prevederilor legale în vigoare sunt precizate şi sancţiunile aplicate mediatorilor care nu îşi respectă obligaţiile, iar aceste informaţii trebuie cunoscute de toţi specialiştii. Astfel, potrivit Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, răspunderea disciplinară a mediatorului intervine pentru următoarele abateri:

    • încălcarea obligaţiei de confidenţialitate, imparţialitate şi neutralitate;
    • refuzul de a răspunde cererilor formulate de autorităţile judiciare, în cazurile prevăzute de lege;
    • refuzul de a restitui înscrisurile încredinţate de părţile aflate în conflict;
    • reprezentarea sau asistarea uneia dintre părţi într-o procedură judiciară sau arbitrală având ca obiect conflictul supus medierii;
    • săvârşirea altor fapte care aduc atingere probităţii profesionale.

Sancţiunile disciplinare

Sancţiunile disciplinare se aplică în raport cu gravitatea abaterii şi constau în:

    • observaţie scrisă;
    • amendă de la 50 lei la 500 lei (Atenţie! Limitele amenzii se actualizează periodic de către Consiliul de mediere, în funcţie de rata inflaţiei);
    • suspendarea din calitatea de mediator pe o durată de la o lună la 6 luni;
    • încetarea calităţii de mediator.

raspunderemediator
Sursa foto: Lege5.ro

Sesizarea şi cercetarea abaterilor

Orice persoană poate sesiza Consiliul de mediere, în scris şi sub semnătură, în legătură cu săvârşirea unei abateri dintre cele enumerate mai sus.

Potrivit Legii nr. 192/2006, cercetarea abaterii se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data înregistrării sesizării, de către o comisie de disciplină alcătuită din

    • un membru al Consiliului de mediere;
    • 2 reprezentanţi ai mediatorilor, desemnaţi prin tragere la sorţi din Tabloul mediatorilor.

Membrii comisiei de disciplină sunt numiţi prin hotărâre a Consiliului de mediere.

Invitarea celui în cauză în vederea audierii este obligatorie. Mediatorul cercetat este îndreptăţit să ia cunoştinţă de conţinutul dosarului şi să îşi formuleze apărarea.

În caz de neprezentare, se va încheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei, din care să reiasă faptul că mediatorul a fost invitat şi nu s-a prezentat la termenul stabilit.

Dosarul de cercetare cu propunere de sancţionare sau de neaplicare a unei sancţiuni disciplinare se înaintează Consiliului de mediere, care hotărăşte, în termen de 30 de zile, cu privire la răspunderea disciplinară a mediatorului.

Hotărârile de aplicare a sancţiunilor

Hotărârea Consiliului de mediere de aplicare a sancţiunilor poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ competentă, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, caz în care executarea hotărârii se suspendă.

De asemenea, legea prevede şi faptul că hotărârea de aplicare a amenzii, rămasă definitivă potrivit legii, constituie titlu executoriu. În cazul în care amenda nu este achitată în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de sancţionare, persoana în cauză este suspendată din calitatea de mediator, până la achitarea sumei.

Ai nevoie de Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

4 COMMENTS

  1. mediatorii sunt din ce in ce mai avansat “bagati” in relatiile cu presedintii asociatiilor de proprietari, actionand cu cate o facura si o chitanta prin care solicita sume pentru ca….fara ei nu se incasau banii de la proprietarii cu restante. Interesant! Dar proprietarii care au introdusaapa la “pausal” si fara nici un comentariu dupa 6 luni de zile plateste totul dece trebuie sa-i deamediatorului 50-100 le? Medierea in cazul asociatiilor de proprietari este o formu de delapidare grava , se fura banii din caseriile asociatiilor dexcatreepresedinte si ei, acolo undead-toruk financiar contabil nu este de acord cu asemenea “servicii juridice” in cazul in careproprietarului restantier nu i safacut in preaoabil adresaprin care sai se comunice ca arerestanta si daca nu o va achita in 3-5 zile se va trece la serviciile de mediere… Nu se facedar se fura din banii la oameni ,este normal? astept raspuns> multumesc

  2. a-i scris repede Maria, dar ai foarte multa dreptate… Mediatorul este un hot care impreuna cu presedintele mareste debitul proprietarului care din neglijenta nu comunica indexul la apa, dar plateste “pasalul”si penalizarile aferente fara nici un comentariu. Sa i se aduca aminte prin telefon sau cu o adresa si vine civilizat si achita debitul.Ce-i amarati la fel, daca asociatia are un presedinte adevarat”om care sa tina la proprietari” ca doar ei l-au ales in functie nu ar mai fie nevoie deserviciul de mediere , care este format din niste fite care au in calculator niste forme de contract, facturi si chitante luate la chikogram si da-i bataie la fundul celu-i drept, cinstit,sarca… Pai mai fratilor nu este de ajuns ca asociatiile in proportie de 99% sunt forme prin care se fac delapidari? Au ingajate casiere-contabile care habar nu au de importanta serviciului pe care-l presteaza, calculeazalistele lunare aiurea, nu colaboreaza cu furnizorul(!!!!!) , acestia trebuie verificati (ma refer la consum apa, caldura, etc),,evidentele contabile in parida simpla sau dubla lipsesc cu desavarsire, cocoanele de la primariile locale habar nu au ce rol au ele acolo la buget , si uite asaseajunge la restante masive catre furnizori, la reparatii facute in scris ca in fapt se surpa blocurile din cauza apei de la subsol, si gata. Sunt proprietari care merg si urla, gesticuleaza apoi platesc si pleaca , casiera si cu onoratul presedinte zambesc, ii aranjam noi pe prostii astia, si uite unde se ajunge.. Imi da-ti dreptate sau nu? Ajunge cate un fost boschetar ad-tor financiar-contabil, fura ca in codru miliarde , incepe procesul , mediator, avocat, judecator, si se tarnaie totul vre-o cinci ani si gata , se prescrie dosarul. Hotul a invins si sa-l vezi cu maimuta de nevasta intr-o masina moderna ignorandu-i pe cei care “l-au finanta” ani si ani la rand… Astept un raspuns, as vrea mult sa se colaboreze ca sa vedem ce, cum si cine sa poata prinde in maini sume gigantice de bani de la proprietari, …Cenzorul este cel care conduce , de fapt care verifica banut cu banut , dar au toate asociatiile cenzori? sidaca au stiu meserie, stiu sa faca legatura intre activ si pasiv, stiu sa verifice chitanta din fisa si cea dusa in registrul de casa , si daca stiu o fac. Sunt programe supra vansate care nu ar mai putea permite sa se faca lucrari prostesti, dar de ce nu sunt obligate toate asociatiile salucreze cinstit ????? Astept raspuns!Multumesc!

    • Si eu ma ocup de asociatie,insa la o singura scara.Am instituit un mod de lucru si plata cu proprietarii,de la care nu ma abat.Astfel:in fiecare luna calculez obligatiile pe fiecare ap.: curatenia,curentul ,gunoiul in functie de nr.persoanelor din ap.iar cant.de apa declarata dupa citirea apometrelor.Lunar fac acest tabel cu proprietarii defalcat pe obligatii :apa+canal,gunoi,crt.el.,curatenie,evidenta,=total de plata.Platesc lunar aceste obligatii la prestatorii de servicii.Cand sunt cheltuieli comune,aici ma refer la reparatii de orice fel,daca nu avem sume suficiente in ct.facem o calculatie anticipata si adunam lunar aceste sume pana la concurenta sumei stabilite.Precizez ca .cu cel putin 5-6 luni inainte planificam aceste reparatii pt.a avea sumele de bani necesare.Mai exact dupa trecerea lunilor grele de iarna incepem aceste acumulari de sume pt.lucrari.

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici