6 Decembrie, 2019

Ce rişti dacă pui în circulaţie sau conduci un autovehicul neînmatriculat sau cu numere false? Află pedepsele

Punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul/tramvai neînmatriculat/neînregistrat este o infracţiune prevăzută în Codul Penal al României.

Conform alineatului (1) al articolului 334, această infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă.

• NUMERE FALSE

În cazul punerii în circulaţie sau a conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul/tramvai cu număr fals de înmatriculare / înregistrare, pedeapsa este: între unu şi cinci ani de închisoare sau amendă (art. 334, alin. (2)).

• NUMERE RETRASE ŞI VEHICULE FĂRĂ DREPT DE CIRCULAŢIE ÎN ŢARĂ

Alineatul (4) al articolului 334 prevede că dacă o persoană conduce pe drumurile publice un autovehicul care are plăcuţele cu numărul de înmatriculare/înregistrare retrase, pedeapsa constă în închisoare de la şase luni la doi ani sau amendă.

Aceeaşi pedeapsă este valabilă şi pentru conducerea unui autovehicul înmatriculat în alt stat, dar care n-are drept de circulaţie în România.

• REMORCI

Pedeapsa este mai mică în cazul tractării unei remorci neînmatriculate/neînregistrate sau care are număr fals: închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă (art. 334, alin. (3)).

Dacă remorca are plăcuţele cu numărul de înmatriculare/înregistrare retras, pedeapsa constă în închisoare de la şase luni la doi ani sau amendă (art. 334, alin. (4)).

Atenţie: Noul Cod Penal va intra în vigoare la 1 februarie 2014.

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  Marian
  iunie 22 2014

  am permisul suspendat,pentru faptul ca am condus o mașina inscrisa in Bulgaria,si polita de asigurare nu este inscrisa in baza de date.Mentionez ca asa am cumpărat mașina,cu o saptamina in urma sa fiu oprit de politie.La art.334alin.4 nu specifica nimic de asigurare.Ce este de facut ?

  • Răspunde
   valerian
   martie 26 2015

   esti sigur ca bulgarul nu aradiat masina”art 334 ncp alin 4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

 • Răspunde
  Victor
  februarie 5 2015

  Am condus un autoturism cu numere de export de Olanda perfect valabile conform certificatului de imatriculare2 emis de autoritatile olandeze am fost oprit in trafic si mi au intocmit dosar penal in speta ca autoturismul este radiat.Ce parere aveti despre aceasta situatie?

  • Răspunde
   valerian
   martie 26 2015

   poate ca dupa ce ai cumparat autoturismul ,ceteteanul a mers direct la primaria lui in olanda si a radiat masina ,astfell a recuperat diferenta de impozit si banii de la asigurare pentru lunile ramase ,incaz de accident nu erai trecut in asigurare asa ca erai bun de plata pentru ca firma nu despagubea

 • Răspunde
  BENDE
  iunie 2 2015

  am condus auto nou cumparat pe leasing cu numere rosii si am fost oprit de politie unde s-a constatat ca in urma cu 1zi leasingul a inmatriculat masina cu numere definitive (negre) doar ca eu nu am fost anuntat (le-am primit prin curier a doua zi) si oricum numerele rosii mai aveau valabilitate inca 1sapt. la fel si asigurarea era platit pt 1an de zile . mi-a fost suspendat permisul si dosar penal pentru conducere unui auto cu numere false si am primit dovada pt 15zile ?! pot sa prelungesc dovada ? chiar era necesar intocmirea dosarului penal?

  • Răspunde
   Cosmin
   decembrie 17 2018

   Salut!Am si eu un dosar deschis tot pt numere false,cum ai rezolvat cu permisul?Ti l ai recuperat?

 • Răspunde
  catalin
  iulie 24 2015

  Am circulat cu un autotorism cu numere false mi au facut dosar penal si mi au luat si masina si permisul vreau sa stiu da îmi mai pot recupera makr una din ele?

 • Răspunde
  Marcel
  iulie 31 2015

  Salut!
  Am condus o mașină pe care am radiat-o, pe un drum de țară, m-a prins poliția și mi-au luat permisul pe 3 luni. As dori sa știu ce se va întâmpla cu mine? O sa îmi dea amenda sau ce? Deja au trecut 2 luni de la incident.

 • Răspunde
  viorel
  septembrie 10 2015

  Va salut am condus un autoturism inm germania am fost oprit de politie si miau suspendat permisu pana la solutionare cazului au trecut 9 luni si degeaba nu am primit nimic . Cred ca daca loveam un om aveam permisu pana aq deci feritiva de numere straine va nenorocesc jegosi fie si pe
  baza neintemeiata pana se dovedeste uiti ca mai ai permis

  • Răspunde
   Simion
   februarie 2 2017

   La fel am patit si eu te rog spunemi si mie cu sa rezolvat pana la urma

 • Răspunde
  levente
  octombrie 9 2015

  buna ziua! am tractat o remorca neinmatriculata si am primit o amenda penala reprezentand 90 zile amenda cum a-si putea afla ce s-a intimplat cu carnetul

  • Răspunde
   geo
   aprilie 29 2016

   Mariana daca te aflai in trafic au voie nu se circula pe drumurile publice cu numere expirate …fara numere etc …sansa de acircula cu o masina gaseste un sofer care sa specifice ca ai fost tractata sa duci masina in servis masina chiar daca are numere expirate ai voie dar numai tractat cu masina inscrisa legal in circulatie sa aiba starea tehnica valabila asigurarea platita rovineta platita etc numai asa poti scapa de dosar platit toata stima si succes in declaratii

 • Răspunde
  MARIANA
  martie 29 2016

  fiul meu a scos din parcare o masina cu numere expirate, ptr ai incarca bateria. in acel moment au trecut cei de la politia locala si l-au legitimat, spunandui ca i se va face dosar penal….au dreptul cei de la politia locala sa te opreasca in trafic?

 • Răspunde
  Nicu
  aprilie 2 2016

  Victor asta am patit si eu ieri
  Ce s-a intamplat cu tine? S-a finalizat ancheta? Care au fost consecintele? Ti-au dat permisul inapoi?

 • Răspunde
  marius
  mai 18 2016

  buna astazi m_au oprit circulatia si mau prins conducind cu pernisul anulat si cu numerele provizorii expirate la ce pedeapsa sa ma astept?

 • Răspunde
  iulie 28 2016

  salut.am condus o masina cu nr de inmatriculare expirate , ma prins politia mia facut dosar si a trimis dosaru la procuratura si de la procuratura la judecatorie , la ce sa ma astept eu fiind recitivist , pentr niste fapte in italia .

 • Răspunde
  august 17 2016

  salut ! am 17 ani si am dat de permis pentru scutere la 16 ani si mai acuma 4 luni am mers cu un scuter ne inscris si cu numere false si mi.au luat permisul si mi.au facut dosar penal . pot sa fac ceva ca sa se termine mai repede sa.mi iau permisul inapoi sau cat timp mai dureaza ?

 • Răspunde
  ianuarie 24 2017

  Am un prieten ce a avut dosar penal fara executare a redobandit permisul de conducere si acum la prins iar baut la volan si conducea o masina cu nr false
  Ce risca

 • Răspunde
  Sandu
  aprilie 17 2017

  Buna seara ma oprit poilitia de frontiera masina mea scrisa pe numele de franta si mia zic ca e masina radiata ce se poate intampla spunti va rog

  • Răspunde
   Sandu
   aprilie 17 2017

   Stie cv. Va rog astept raspuns

 • Răspunde
  george
  aprilie 3 2018

  am condus o masina cu numere rosii expirate si aveam numerele negre si certificatul la mn cu intentia de a le monta,mi sa facut dosar penal pentru o eroare facuta de mn,ma poate ajuta cineva cu aceasta problema?

Scrie un comentariu