Punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul/tramvai neînmatriculat/neînregistrat este o infracţiune prevăzută în Codul Penal al României.
Conform alineatului (1) al articolului 334, această infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă.
• NUMERE FALSE
În cazul punerii în circulaţie sau a conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul/tramvai cu număr fals de înmatriculare / înregistrare, pedeapsa este: între unu şi cinci ani de închisoare sau amendă (art. 334, alin. (2)).
• NUMERE RETRASE ŞI VEHICULE FĂRĂ DREPT DE CIRCULAŢIE ÎN ŢARĂ
Alineatul (4) al articolului 334 prevede că dacă o persoană conduce pe drumurile publice un autovehicul care are plăcuţele cu numărul de înmatriculare/înregistrare retrase, pedeapsa constă în închisoare de la şase luni la doi ani sau amendă.
Aceeaşi pedeapsă este valabilă şi pentru conducerea unui autovehicul înmatriculat în alt stat, dar care n-are drept de circulaţie în România.
• REMORCI
Pedeapsa este mai mică în cazul tractării unei remorci neînmatriculate/neînregistrate sau care are număr fals: închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă (art. 334, alin. (3)).
Dacă remorca are plăcuţele cu numărul de înmatriculare/înregistrare retras, pedeapsa constă în închisoare de la şase luni la doi ani sau amendă (art. 334, alin. (4)).
Atenţie: Noul Cod Penal va intra în vigoare la 1 februarie 2014.

23 COMENTARII

 1. am permisul suspendat,pentru faptul ca am condus o mașina inscrisa in Bulgaria,si polita de asigurare nu este inscrisa in baza de date.Mentionez ca asa am cumpărat mașina,cu o saptamina in urma sa fiu oprit de politie.La art.334alin.4 nu specifica nimic de asigurare.Ce este de facut ?

  • esti sigur ca bulgarul nu aradiat masina”art 334 ncp alin 4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

 2. Am condus un autoturism cu numere de export de Olanda perfect valabile conform certificatului de imatriculare2 emis de autoritatile olandeze am fost oprit in trafic si mi au intocmit dosar penal in speta ca autoturismul este radiat.Ce parere aveti despre aceasta situatie?

  • poate ca dupa ce ai cumparat autoturismul ,ceteteanul a mers direct la primaria lui in olanda si a radiat masina ,astfell a recuperat diferenta de impozit si banii de la asigurare pentru lunile ramase ,incaz de accident nu erai trecut in asigurare asa ca erai bun de plata pentru ca firma nu despagubea

 3. am condus auto nou cumparat pe leasing cu numere rosii si am fost oprit de politie unde s-a constatat ca in urma cu 1zi leasingul a inmatriculat masina cu numere definitive (negre) doar ca eu nu am fost anuntat (le-am primit prin curier a doua zi) si oricum numerele rosii mai aveau valabilitate inca 1sapt. la fel si asigurarea era platit pt 1an de zile . mi-a fost suspendat permisul si dosar penal pentru conducere unui auto cu numere false si am primit dovada pt 15zile ?! pot sa prelungesc dovada ? chiar era necesar intocmirea dosarului penal?

 4. Am circulat cu un autotorism cu numere false mi au facut dosar penal si mi au luat si masina si permisul vreau sa stiu da îmi mai pot recupera makr una din ele?

 5. Salut!
  Am condus o mașină pe care am radiat-o, pe un drum de țară, m-a prins poliția și mi-au luat permisul pe 3 luni. As dori sa știu ce se va întâmpla cu mine? O sa îmi dea amenda sau ce? Deja au trecut 2 luni de la incident.

 6. Va salut am condus un autoturism inm germania am fost oprit de politie si miau suspendat permisu pana la solutionare cazului au trecut 9 luni si degeaba nu am primit nimic . Cred ca daca loveam un om aveam permisu pana aq deci feritiva de numere straine va nenorocesc jegosi fie si pe
  baza neintemeiata pana se dovedeste uiti ca mai ai permis

  • Mariana daca te aflai in trafic au voie nu se circula pe drumurile publice cu numere expirate …fara numere etc …sansa de acircula cu o masina gaseste un sofer care sa specifice ca ai fost tractata sa duci masina in servis masina chiar daca are numere expirate ai voie dar numai tractat cu masina inscrisa legal in circulatie sa aiba starea tehnica valabila asigurarea platita rovineta platita etc numai asa poti scapa de dosar platit toata stima si succes in declaratii

 7. fiul meu a scos din parcare o masina cu numere expirate, ptr ai incarca bateria. in acel moment au trecut cei de la politia locala si l-au legitimat, spunandui ca i se va face dosar penal….au dreptul cei de la politia locala sa te opreasca in trafic?

 8. salut.am condus o masina cu nr de inmatriculare expirate , ma prins politia mia facut dosar si a trimis dosaru la procuratura si de la procuratura la judecatorie , la ce sa ma astept eu fiind recitivist , pentr niste fapte in italia .

 9. salut ! am 17 ani si am dat de permis pentru scutere la 16 ani si mai acuma 4 luni am mers cu un scuter ne inscris si cu numere false si mi.au luat permisul si mi.au facut dosar penal . pot sa fac ceva ca sa se termine mai repede sa.mi iau permisul inapoi sau cat timp mai dureaza ?

 10. am condus o masina cu numere rosii expirate si aveam numerele negre si certificatul la mn cu intentia de a le monta,mi sa facut dosar penal pentru o eroare facuta de mn,ma poate ajuta cineva cu aceasta problema?

 11. Salut am fost prin acum 3 ani cu un scuter de 49 nu dețineam permis de conducere de nici o categorie, plus că aveam și nr fals la moped, mi s-a făcut dosar penal , eu următorul an am dat de permis de conducere cat B după ce mi-a venit definitiva de la probațiune mi-a spus că nu am voie să conduc 4 luni în România,dar în altă țară am voie nu mi-a spus s-a predau permisul doar ca nu am voie să conduc…asta imi e întrebarea, chiar asa o fi oi fi scos din baza de date al lor si timp de 4 luni nu am voie?

 12. Buna ziua , din pacate am si eu problema cu permisul suspendat si dosar penal pentru numere false. Imi puteti spune va rog ce ati rezolvat ? Cat a durat pana ati recuperat permisul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here