Ce reţinem din recentele modificări la Legea educaţiei?

Redacţia
10 iulie 2014 2 min read
Guvernul a făcut recent mai multe modificări la Legea educaţiei, dintre care am ales să le prezentăm succint pe cele referitoare la examenul de
Guvernul a făcut recent mai multe modificări la Legea educaţiei, dintre care am ales să le prezentăm succint pe cele referitoare la examenul de bacalaureat, studiile de doctorat, mandatele rectorilor şi masterul didactic.

Modificările sunt aduse de Ordonanţa de urgenţă nr. 49/2014 la Legea nr. 1/2011 şi se aplică din data de 30 iunie 2014.

Cursuri gratuite de pregătire pentru BAC şi a treia sesiune

Elevii absolvenţi care nu susţin sau nu promovează examenul de bacalaureat vor putea beneficia gratuit (din partea statului, din finanţarea de bază sau din alte surse de finanţare) de cursuri de pregătire pentru BAC.

Cursurile vor fi organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate.

Fiecare absolvent de liceu care n-a susţinut sau n-a promovat BAC-ul va putea beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la aceste cursuri de pregătire.
 
Iar dacă până acum examenul de bacalaureat era organizat în două sesiuni în fiecare an şcolar, de-acum va putea exista şi o a treia sesiune -- organizată pentru cazuri temeinic justificate.

Doctorat la frecvenţă redusă

Ordonanţa de urgenţă nr. 49/2014 aduce şi modificări în ceea ce priveşte studiile universitare de doctorat.

Astfel, dacă până acum doctoratul se putea face doar la forma de învăţământ cu frecvenţă, noile prevederi stabilesc că doctoratul se poate organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG 49/2014 la L 1/2011 (stânga - forma veche, dreapta - forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. Sursa foto: Lege5 Online
modedu_1
modedu_2

Rectorii pot sta mai mult în funcţie

Înainte de noile modificări ale Guvernului, rectorii îşi puteau deţine funcţia cel mult opt ani -- indiferent de perioada mandatelor şi de întreruperile acestora --, adică două mandate de patru ani.

Conform noilor dispoziţii, o persoană poate să fie rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive (complete).

Masterul didactic nu mai este obligatoriu

Dacă până acum studenţii şi absolvenţii de învăţământ superior care optau pentru profesiunea didactică aveau obligaţia de a absolvi cursurile unui master didactic cu durata de doi ani, de-acum există şi varianta absolvirii programelor de formare psihopedagogică de nivel I, respectiv II.

***
97
de modificări aduce OUG 49/2014 la Legea nr. 1/2011.
***


comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b