În Monitorul Oficial nr. 313 din 30.05.2013 a fost publicată Hotărârea nr. 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.
Începând cu 01.07.2013 un mijloc fix va fi recunoscut în contabilitate în categoria activelor imobilizate corporale dacă valoarea acestuia este mai mare de 2500 lei.
Actualele active imobilizate ce au valoarea neamortizată între 2500 lei şi 1800 lei, îşi păstrează calitatea de active imobilizate corporale şi se amortizează pe durata normată rămasă.
Considerăm că actul normativ este binevenit, iar această majorare se impune, având în vedere că din anul 2008 nu au mai existat modificări pentru valoarea de intrare a mijloacelor fixe.
Profităm de ocazie să reamintim că duratele normate de utilizare sunt adoptate prin HG nr. 2139/2004 cu modificări ulterioare, cunoscută drept catalogul mijloacelor fixe.
Dacă un agent economic achiziţionează active de natura mijloacelor fixe cu valoare de până la 2500 lei, are posibilitatea să înregistreze:
• fie o achiziţie de materiale de natura obiectelor de inventar pe care le poate da în consum, la data achiziţiei;
• fie să înregistreze achiziţia în categoria de active imobilizate, ţinând cont de natura acestora, şi  amortizează activele pe durata normată de utilizare, conform art. 24 alin. (17) din Codul fiscal.

Tot în categoria de subiect de interes amintim şi faptul că pentru achiziţiile de active necorporale cum sunt licenţele, brevetele, concesiunile şi alte drepturi de proprietate intelectuală legiutorul nu s-a stabilit o valoare minimă de la care acestea îndeplinesc condiţia de active imobilizate necorporale.
Astfel, fiecare operator economic poate să îşi stabilească prin procedura contabilă, în ce condiţii şi de la ce valoare va înregistra în contabilitate un activ necorporal.

Hotărârea nr. 276/2013 poate fi consultată pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems. Află totul despre Lege5 Online de AICI!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here