Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a publicat în dezbatere proiectul de decizie prin care se stabilesc condițiile tehnice referitoare la utilizarea rețelelor publice mobile de comunicații electronice și conectarea acestora cu sistemul RO-ALERT, în vederea transmiterii mesajelor de alertare a populației.

Conform proiectului, operatorii de telefonie vor realiza conectarea cu sistemul RO-ALERT prin intermediul STS, într-un termen de cel mult 6 luni de la primirea notificării oficiale.

Distribuirea mesajelor de alertare se va realiza prin intermediul elementelor de tip controller, la nivelul tuturor celulelor radio indicate de Sistemul RO-ALERT, din cadrul rețelelor proprii în toate tehnologiile disponibile, în cel mai scurt timp posibil: ”Având în vedere că avertizările publice trebuie să ajungă către toți utilizatorii finali aflați în zonele geografice afectate de situații de urgență, în acest sens fiind importantă cunoașterea celulelor radio din zonele afectate care au transmis mesajul RO-ALERT, operatorii vor transmite un mesaj de confirmare cu privire la aceste celule în maxim 3 minute de la transmiterea mesajului inițial”, se arată în proiectul ANCOM.

Pentru a îndeplini aceste obligații, operatorii vor lua în considerare cele mai noi tehnologii disponibile pentru elementele de rețea, fiind necesar ca aceștia să realizeze toate actualizările de hardware/software în vederea preluării mesajelor RO-ALERT și distribuirii acestora către toate celulele radio din cadrul rețelelor proprii.

Noul act normativ reglementează și apariția unor disfuncționalități privind distribuirea mesajelor RO-ALERT, care trebuie remediate în termen de maxim de 8 ore pentru elementele de tip controller, respectiv un termen maxim de 24 de ore pentru celulele radio. Suportul tehnic acordat beneficiarilor mesajelor trebuie să fie operațional non-stop.

Guvernul a adoptat, zilele trecute, Ordonanța de Urgenţă nr. 46/2019 privind operarea sistemului de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT, care reglementează cadrul legal privind responsabilitățile instituțiilor publice, precum și obligațiile furnizorilor de rețele publice mobile de comunicații electronice în funcționarea sistemului RO-ALERT.

Ai nevoie de Ordonanța nr. 46/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here