Sesiunea parlamentară abia începută săptămâna trecută va fi una scurtă, de două luni, până la alegerile noului legislativ și campania electorală de dinaintea scrutinului, perioadă în care Parlamentul nu va lucra. Restanțele aleșilor sunt numeroase, iar pe ordinea de zi sunt proiecte importante atât din domenul social, al pensiilor și al ajutoarelor financiare, cât și în cel economic, referitor la credite și acte normative privind transpunerea unr directive europene depășite ca termen.
Guvernul a anunțat Parlamentul, încă de la debutul acestei sesiuni, să nu mai voteze proiecte de genul “pomenilor electorale”, pentru că bugetul statului nu își mai permite creșterea deficitului, astfel că una dintre cele mai așteptate inițiative, de acordare a unor pensii speciale pentru cadrele didactice, a fost întoarsă la Comisiile de specialitate, pentru dezbateri pe amendamente.
Legea privind acordarea unor drepturi salariale specifice personalului didactic din învățământul preuniversitar prevede acordarea unor pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, înainte de data pensionării. În expunerea de motive, asumată de toate grupurile parlamentare la finalul sesiunii trecute, se argumentează că personalul didactic este “prioritate națională”, iar uzura psihică și fizică a cadrelor didactice care formează tinerii, complexitatea meseriei cere “un efort susținut și permanent de pregătire și perfecționare pe toată durata activității”. Reîntoarcerea proiectului la comisii înseamnă, de fapt, prelungirea dezbaterilor cu cel puțin 2-3 luni, astfel că următorii aleși vor putea decide asupra acestei iniţiative. Guvernul a anunțat că nu susține acest proiect, pentru că sistemul de pensii funcționează pe principiul contributivității, Consiliul Economic a dat aviz negative, în timp ce Consiliul Legislativ l-a avizat pozitiv.
Un alt proiect așteptat este cel care prevede ca foștii angajați ai CAP-urilor să primească o indemnizație specială, care să le sporească veniturile la pensie.
Art. I. La art. 17 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
“(4) Pensiile foștilor membri coperatori din agricultură se majorează la 500 lei prin acordarea unei indemnizații sociale. ”
Tot de pensii speciale s-ar putea bucura și personalul de pe ambulanțe, conform unei alte propuneri, iar angajații din domeniul aviatic, care nu efectuează ore de zbor, ar putea avea aceleași drepturi la pensie cu piloții și personalul navigant, conform unei alte inițiative.
Alți parlamentari au inițiat proiecte care prevăd ca autoritățile locale să ajute familiile defavorizate în sezonul rece, astfel încât acestea să își poată achita facturile la energia termică sau la gaze. Greu de crezut însă, după anularea votului pentru proiectul cu cadrele universitare, că celelalte iniţiative vor apuca să fie supuse plenului în această sesiune.
Un alt proiect de lege ar trebui urgentat, deoarece prevede implementarea Directivei Tutunului (termen dat de Comisia Europeană pentru 20 mai 2016), dar a fost amânat și la finalul sesiunii parlamentare din primăvară, când aleșii au intrat în vacanța electorală pentru alegerile locale. Proiectul de lege elaborat și de Guvern cu întârziere, este la Senat și trebuie votat, ulterior, și în Camera Deputaților. La rândul său, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere un proiect de ordonanță care urmează a fi aprobat de Executiv, cu același obiect. Directiva europeaă a tutunului impune modificarea designului pachetelor de țigări prin majorarea avertismentelor, noi reguli pentru publicitatea la produsele din tutun și pentru operațiunile de producere și distribuție. În aceste condiții neclare legislative, industria de profil a avertizat că timpul necesar pentru implementarea noilor reglementări care nici măcar nu au fost publicate în Monitorul Oficial va fi mai mare și va avea efecte de scumpire a produselor. În plus, piața ilegală se poate dezvolta și mai mult în această perioadă incertă din punct de vedere legislativ.
Tot în Parlament, la Camera Deputaților, care este camera decizională, așteaptă să fie votat, după ce a fost votat în plenul Senatului, proiectul de lege care modifică controversata lege a fumatului în spațiul public. Inițiativa prevede ca spaţiul public închis să fie redefinit ca „spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi„, în condițile în care Legea antifumat, abia intrată în vigoare în luna martie, prevedea ca spațiul închis să fie definit cu patru pereți. Astfel, dacă va fi adoptată, această inițiativă va da voie proprietarilor de locații să permit fumatul în spații separate, izolate și inscripționate special, sau pe terase, chiar dacă acestea au acoperiș și doi pereți.
Cel mai dezbătut proiect legislativ este însă cel al conversiei creditelor, pntru care Asociația Oamenilor de Afaceri și reprezentanții băncilor cer reglementarea cât mai clară. Proiectul de lege prevede conversia creditelor contractate în valută la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei, adică împrumuturile în franci elvețieni să fie trecute la cursul istoric: “Propunerea legislativă prevede că în momentul depășirii cu 20% a valorii creditului iniţial, din cauza fluctuațiilor de curs valutar, băncile se asigură de informarea și avertizarea consumatorului asupra acestui fapt iar consumatorul are posibilitatea să opteze pentru convertirea în moneda care îl avantează mai mult, fără a dăuna principiilor legilor și reglementărilor interne ale instituțiilor bancare.”
Înainte de vacanţa de vară, parlamentarii au promis să reia discuţiile pe marginea proiectului de conversie, abandonate la Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, care este for decizional. Unii membri ai comisiilor au fost de părere că a mai fi necesară o întâlnire cu bancherii, dar și cu reprezentanții BNR, astfel că proiectul a rămas blocat.
Și Legea avocaților, care era pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a fost trimisă, zilele acestea, pentru reexaminare, în comisiile de specialitate, la fel ca proiectul privind pensile speciale din învățământ. Proiectul de lege a fost adoptat anul trecut de Senat, apoi a suferit câteva modificări în Comisia juridică a Camerei Deputaților, iar acum trebuie întocmit un raport suplimentar.
Inițiativa prevede ca avocații să fie informați imediat de procurorii care dispun intercepetarea clienților lor. În plus documentele care vizează relația cu clientul nu ar mai putea fi ridicate la percheziții, iar avocații nu ar mai fi trași la răspundere penală pentru susținerile din timpul consultațiilor, ci doar dacă vor deconspira secrete operaționale sau comerciale ale clienților lor: „Divulgarea de către avocat, fără drept, a unei informații confidențiale din sfera p
rivată a clientului său, sau care privește un secret operațional sau comercial care i-a fost încredințat în virtutea aceleiași calități sau de care a putut să ia cunoștință în timpul desfășurării activităților specifice profesiei constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”, se arată în proiect.
„Avocatul este obligat să depună la barou o declaraţie pe propria răspundere, potrivit legii penale, privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al fostelor organe de securitate, ca poliţie politică, precum şi al serviciilor de informaţii.”, era menționat în forma adoptată de Senat a proiectului de lege.
Potrivit raportului Comisiei juridice din Camera Deputaților, articolele care prevedeau că avocații puteau avea aceste obligații au fost eliminate. Totodată, în forma adoptată de senatori, nedepunerea declarațiilor sau constatarea că acestea nu corespund realității ar fi atras nedemnitatea avocaților. Și acest articol a fost eliminat din forma care va fi votată de deputați săptămâna viitoare.
În luna noiembrie, parlamentarii vor intra în campanie electorală, iar noul Legislativ ales în decembrie va începe activitatea în comisii, cu siguranță, abia la începutul lunii februarie, după vacanța de sărbători. Noul parlament și noul guvern vor discuta, în cele câteva zile lucrătoare din luna decembrie, bugetul de stat pentru anul 2017, care nu poate aștepta adoptarea până după vacanța de iarnă.