Anexa nr. 1 a Hotărârii Guvernului care aprobă programele naționale de sănătate, a suferit modificări, printr-o hotărâre de guvern recent adoptată. Acest act normativ actualizează și reorganizează obiectivele mai multor programe naționale de sănătate, având ca scop optimizarea furnizării serviciilor de sănătate pentru problemele majore de sănătate publică.

Programul național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică (PNSM) va fi extins cu două obiective noi, care urmăresc facilitarea terapiei ocupaționale în instituțiile care implementează acest program pentru reintegrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări mintale, precum și sporirea conștientizării și informării atât a populației generale, cât și a profesioniștilor din domeniul sănătății, prin îmbunătățirea înțelegerii tulburărilor adictive, depresive și anxioase.

Aceste modificări sunt impuse de creșterea numărului de persoane care consumă droguri ilegale și a celor care ajung la psihiatrie sau la alte unități medicale din cauza consumului de alcool.

Programul național de screening organizat pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice va fi ajustat pentru a spori accesul populației la programele de screening. Acesta va include patru subprograme pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal și depistarea infecțiilor cronice cu virusurile hepatice B/C/D.

De asemenea, Hotărârea de Guvern mai prevede și reorganizarea Programului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare, ca urmare a încetării stării de risc epidemiologic și biologic generat de pandemia de COVID-19.

Vezi aici HG 423/2022

Vezi aici acte relevante despre Programele naționale de sănătate

Vezi aici alte articole despre Programele naționale de sănătate

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here