Curtea Constituțională a României a stabilit că o sintagmă din prevederile legii privind darea în plată trebuie eliminată, iar anumite dispoziții ridică probleme de imprevizibilitate. Preșdintele CCR, Valer Dorneanu a declarat că, în urma analizei a sute de sesizări primite de la bănci sau de la debitori, neconstituționalitatea parţială a acestui act normativ se referă la 25 de astfel de dosare. Practic, CCR a și respins, dar a și admis mai multe excepții de neconstituționalitate privind dispozițiile legii dării în plată.
Prima sintagmă eliminată din lege este ‘‘precum și din devalorizarea bunurilor imobile”, conținută în articolul 11 teza 1, care se referă la faptul că sunt aplicabile și acelor situații care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Or, a precizat președintele CCR, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile, încât din acest punct de vedere trebuie eliminat această sintagmă.
A doua exceție admisă se referă la stingerea obligaţiilor asumate prin credite:
“A admis excepția și a constatat că prevederile din art.11 teza întâi raportate la art.3 teza a doua, art.4, art.7 şi art.8 din Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, sunt constituționale în măsura în care instanța judecătorească verifică condiţiile referitoare la existenţa impreviziunii.”
Totodată, CCR a respins mai multe excepții de neconstituționalitate ridicate la această lege.
“A respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituţionalitate a prevederilor art.11 teza întâi raportate la dispoziţiile art.3 teza întâi, precum şi excepția de neconstituţionalitate a prevederilor art.11 teza a doua din Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.
A respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.11 teza întâi raportate la celelalte dispoziţii din Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, şi a constatat că acestea sunt constituţionale, prin raportare la criticile formulate.”
Președintele CCR a spus că pe rolul curți se află peste 700 de cauze privind excepții de neconstituționalitate, ridicate de bănci sau de clienți ai acestora, iar deciziile pentru toate aceste dosare se vor da pe parcursul analizării lor. Deocamdată au fost analizate și făcute rapoarte doar pentru 30-35 de cauze.
Decizia privind cele 4 excepții admise și respinse pe 25 octombrie de judecătorii CCR este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională. Argumentele reţinute în motivarea soluției pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ai nevoie de Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!