Începând de mâine, 1 iulie 2017, şi persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă pe o rază de 8 km în jurul localităţilor Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. În acest moment, reducerea se acordă doar locuitorilor din Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș.

Măsura este introdusă prin Legea nr. 144/2017 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în noua formă stabilindu-să că:

“Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”

Legea pensiilor stabileşte că aceste prevederi se aplică până la data de 31 decembrie 2030.

Despre pensia anticipată parţială

Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului de mai jos.

Perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet de cotizare

Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)

până la 1 an

0,50

peste 1 an

0,45

peste 2 ani

0,40

peste 3 ani

0,35

peste 4 ani

0,30

peste 5 ani

0,25

peste 6 ani

0,20

între 7 și 8 ani

0,15


Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Am lucrat in mai multe domeni am dat nastere la 5 copii si am o pensie de 500leiAmlucrat 18aniRominia si 2ani 6luni Italia cu contract Pot sa traiesc cu acesti bani sint si bonlava Sotu malasat pt alta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here