Recent a fost publicat în Monitorul Oficial un act normativ prin care se stabileşte scutirea de la plată a unor debite pentru o anumită categorie de pensionari.

Astfel, Legea nr. 120/2014, aplicabilă de astăzi, 25 iulie 2014, prevede că se scutesc de la plată debitele pensionarilor proveniţi din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat, aflate în sarcina acestora la data intrării în vigoare actului normativ, generate de interpretări neunitare ale prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor şi ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Mai mult, în cadrul legii se subliniează şi aspectul potrivit căruia contribuţia de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată NU se recuperează.

Aceste reglementări se aplică şi în cazul debitelor către bugetul de stat constatate după intrarea în vigoare a prezentei legi.

Nu fac obiectul scutirii la plată, însă, debitele care au drept cauză culpa debitorului, materializată în folosirea de către acesta a unor documente neconforme realităţii sau în declararea de către acesta a unor date nereale care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei.

Sursa: Legea 120/2014

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here