Proiectul de lege care prevede pedepse cu închisoarea pentru parcagiii ilegali a fost adoptat de Senat, urmând să fie dezbătut acum și în Camera Deputaților, care este forul decizional.
Senatorii au adoptat cu 80 voturi ”pentru”, 7 voturi ”împotrivă” şi 3 abţineri inițiativa depusă de mai mulți parlamentari liberali, Lege privind combaterea exploatării ilicite a locurilor de parcare.
Inițiatorii au susținut, în expunerea de motive a proiectului legislativ, că odată cu creșterea numărului de autovehicule înmatriculate, mai ales în marile orașe, unde locurile de parcare reprezintă o problemă, “s-a dezvoltat un fenomen care a scăpat de sub control, perceperea, în mod nelegal, a unor taxe de parcare de către diverse persoane care nu dețin nicio calitate sau autorizare în acest sens, uneori chiar prin utilizarea unor amenințări, a uui limbaj licențios sau prin folosirea uor obstacole care ocupă, fără drept, locuri de parcare publice”. Parlamentarii mai spun că doar prin înăsprirea legislației, acest comportament poate fi stopat, deoarece în legislația actuală nu există prevederi care să îl sancționeze corespunzător.
Art. 1 – Perceperea unei taxe pentru parcare, în orice mod şi cu orice titlu, de către o persoană care nu are autorizare în acest sens sau care nu are cel puţin un drept de folosinţă asupra spaţiului respectiv se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an.
Art. 2 – Dacă taxa se percepe pentru un spaţiu proprietate publică sau privată a statului, a unei unităţi administrativ teritoriale sau a oricărei persoane juridice care deţine în proprietate, administrează sau exploatează bunuri proprietate publică, pedeapsa este închisoarea de la 9 luni la 2 ani.
De asemenea, proiectul de lege prevede sancțiuni și pentru persoanele care determină sau înlesnesc astfel de fapte, iar în cazul minorilor obligați, pedepsele sunt cu încă jumătate mai mari.
Art. 5
(1) Determinarea sau înlesnirea săvârşirii faptelor incriminate de prezenta lege ori obţinerea de foloase patrimoniale de pe urma acestora de către una sau mai multe persoane se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Dacă determinarea a fost realizată prin constrângere, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Dacă faptele sunt săvârșite față de un minor sau față de o persoană cu dizabilități, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.
Comisia pentru buget, finanțe și Guvernul au avizat negativ acest proiect legislativ, dar comisia juridică a emis un raport favorabil. După dezbaterile ce vor urma în Camera Deputaților, proiectul va fi supus votului definitiv.
Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!