Guvernul a inițiat un proiect legislativ care modifică și completează mai multe articole din Codul penal, Codul de procedură penală, dar și alte acte normative care țin de măsuri de supraveghere sau de protecția martorilor în cursul procesului penal.
Reprezentanții Executivului susțin, în expunerea de motive, că numeroase decizii ale Curții Constituționale au impus schimbarea unor sintagme, articole sau chiar sancțiuni, care s-au transformat în infracțiuni. De exemplu, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor, tramvai sau orice fel de vehicul, neînmatriculat sau fără permis de conducere nu era sancționată cu închisoarea.
Proiectul prevede pedepse de până la 3 sau 5 ani închisoare, prin modificarea art. 35 și 334 din Codul Penal. Și în privința articolelor care se referă la consumul de alcool au fost propuse modificări.
Art. 336
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
De asemenea, a fost introdus un nou articol, art. 336 indice 1, care prevede situațiile consumului de alcool sau de substanțe psihoactive după producerea unui accident de circulație, până la recoltarea probelor biologice. Este interzis un astfel de consum și se pedepsește cu închisoarea, cu excepția cazurilor în care substanțele au fost recomandate de un medic.
În privința cererilor procurorilor de arestare a unor persoane care au mai făcut obiectul unor astfel de măsuri, proiectul precizează că este nevoie de probe noi.
După alin. (4) al art. 220 se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
Față de inculpatul care a mai fost arestat preventiv sau față de care s-a mai dispus arestarea la domiciliu în aceeași cauză, în cursul urmăririi penale, al procedurii de cameră preliminară sau al judecății, se poate dispune din nou măsura arestului la domiciliu, numai dacă au intervenit temeiuri noi care fac necesară privarea sa de libertate.
Doar cei care au calitate de martor, nu de inculpat, ar putea să beneficieze de reducerea pedepsei dacă fac denunțuri, conform proiectului legislativ.
Art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor va avea următorul cuprins:
Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, și care a comis o infracțiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează idenitificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.
Nu în ultimul rând, actul normativ prevede ca procurorul să informeze în termen de cel mult 10 zile inculpații care a fost subiectul uui mandat de supraveghere tehnică, dar și alte persoane cu care inculpatul a relaționat, dacă identitatea acestor persoane este cunoscută (art. 145). Toate persoanele informate, inculpați sau nu, pot face contestație la judecătorul care a emis mandatul, în termen de 15 zile de la data la care au primit informarea procurorului.
După ce va fi dezbătut în Senat, proiectul legislativ va fi analizat și în Camera Deputaților și în comisiile de specialitate, apoi va intra la votul final.
Ai nevoie de Codul de Procedură Penală? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau .MOBI apăsând AICI!