Prin Legea nr. 30/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 255/2014, s-a modificat şi completat Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
Principalele modificări aduse statutului cadrelor militare privesc drepturile personalul militar încadrat în gradul III de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară, în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv a copiiilor acestora.
Astfel, persoanele aflate în această situaţie pot fi menţinute sau rechemate în activitate în funcţii militare ori încadrate în funcţii civile fără examen sau concurs, în instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei. Aceştia vor fi exceptaţi de la aplicarea prevederilor articolului 85 alineatul 1, potrivit căruia personalul militar clasat  „inapt pentru serviciul militar” sau clasat „apt limitat” de către comisiile de expertiză medico-militară privind trecerea în rezervă sau direct în retragere.
Notă: În caseta foto puteţi vedea una dintre modificările aduse de L nr. 30/2014 la L nr. 80/1995. Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar pentru abonaţii Lege5.
modstatcadrmilit

De asemenea, copiii personalului militar clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară ori, după caz, decedat, în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, pot fi înmatriculaţi, la cerere, fără examen, în instituţiile de învăţământ ale instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dacă îndeplinesc condiţiile legale. Aceştia (precum şi soţul/soţia) pot fi numiţi în funcţii militare sau încadraţi în funcţiile civile, fără examen ori concurs, în instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dacă îndeplinesc condiţiile legale.

Condiţiile şi procedura de aplicare a drepturilor copiiilor şi a soţul ori soţiei personalului militar clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară ori, după caz, decedat, în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu se stabilesc prin ordin al conducătorului instituţiei.
De aceste drepturi beneficiază şi personalul militar din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Notă: Noile modificări se aplică din 11 aprilie 2014.

————————————(P)————————————

Aveţi nevoie de forma consolidată la zi a actelor normative? Acum puteţi cumpăra online acte normative (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro, fără să aveţi nevoie de un abonament Lege5.

Achiziţionarea actelor normative se face din zona gratuită a aplicaţiei Lege5 Online. Din momentul achiziţionării, aveţi acces la fişiere timp de două săptămâni. Formele consolidate pot fi descărcate de maximum patru ori în această perioadă.

Cum procedaţi ca să cumpăraţi online un document electronic? Găsiţi un ghid AICI.

Lege5 este soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

L5S

Foto articol: FreeImages.com

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here