19 Februarie, 2018

Modificările aduse la Legea privind statutul cadrelor militare au fost publicate!

În ultimul număr al Monitorului Oficial (M.Of. 320/2013) a fost publicat actul normativ care aduce schimbări asupra statului cadrelor militare, îndeosebi în ceea ce priveşte limitele de vârstă în grad până la care generalii şi amiralii pot fi menţinuţi în activitate.

Legea nr. 171/2013 vine cu modificări şi completări asupra Legii nr. 80/1995, după cum urmează:

* Limitele de vârstă în grad pentru generali şi amirali

Reglementările legislative prevedeau faptul că generalii şi amiralii sunt menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani sau sunt trecuţi în rezervă, la cerere, în condiţiile prevederilor legale în vigoare.

militari
Sursa foto: Lege5.ro

Noul act normativ modifică limitele de vârstă în grad până la care generalii şi amiralii pot fi menţinuţi în activitate astfel:

  • pentru general de brigadă cu o stea, respectiv general de flotilă aeriană cu o stea, pentru cei din arma aviație, și contraamiral de flotilă cu o stea, pentru cei din arma marină – 56 de ani;
  • pentru general-maior cu două stele, respectiv contraamiral cu două stele, pentru cei din arma marină – 57 de ani;
  • pentru general-locotenent cu trei stele, respectiv viceamiral cu trei stele, pentru cei din arma marină – 58 de ani;
  • pentru general cu patru stele, respectiv amiral cu patru stele, pentru cei din arma marină – 59 de ani.
Modificări: În poza de mai jos puteţi vedea modificările aduse de Legea nr. 171/2013 la Legea nr. 80/1995 (alineatul 2 al articolului 86). În stânga este forma iniţială, iar în dreapta, cu continuare sub casete, este forma modificată. Funcţionalităţile prezentate în imagine sunt disponibile în Lege5.

cadre3

Aceste prevederi se aplică exclusiv Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, se introduce o nouă reglementare conform căreia, în situația în care limitele de vârstă în grad menţionate mai sus sunt mai mici decât vârstele standard de pensionare, pentru limită de vârstă prevăzute de legislația asigurărilor sociale și pensiilor care reglementează sistemul public de pensii pentru instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, generalii și amiralii sunt menținuți în activitate până la vârsta standard.

* Despăgubiri acordate în cazuri de invaliditate sau deces

Legea nr. 171/2013 introduce un nou articol cu referire la acordarea despăgubirilor în anumite situaţii:

  • personalul militar și civil beneficiază de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate;
  • membrii familiei care au, potrivit legii, dreptul la pensie de urmaș, beneficiază de despăgubiri pentru cazurile de deces, produse ca urmare a unor acțiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul și din cauza serviciului.

Modificări: În imaginea de mai jos se poate observa noul articol 773 introdus de Legea nr. 171/2013.

cadre4

* Alte reglementări

De acum, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere şi în cazul în care nu promovează baremele de pregătire fizică, în condițiile stabilite prin ordin al conducătorului instituției. În situaţia aceasta, trecerea în rezervă se face din oficiu.

Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate integral pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu