În Monitorul Oficial nr. 755 din 9 decembrie 2012 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1075/2012 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 74/2011 privind siguranţa jucăriilor, prin care se propune revenirea asupra unor prevederi legislative din actul normativ emis în 2006.

Astfel, în cadrul listei produselor care nu sunt considerate în mod special jucării (anexa nr. 1), conţinutul punctului 5 se modifică prin înlocuirea termenului de “scutere” cu cel de “trotinete”, astfel – „Trotinete şi alte mijloace de transport sportive sau care sunt destinare utilizării pentru deplasarea pe şosele sau drumuri publice.”

O altă modificare asupra anexei 1 se referă la punctul 9, unde noile norme legislative clarifică tipologia arcurilor care nu sunt considerate în mod special jucării, respectiv cele a căror coardă în stare detensionată are o lungime totală mai mare de 120cm.

De asemenea, se revine şi asupra proprietăţilor chimice (anexa 2, partea III, pct. 13) caracteristice jucăriilor, mai exact asupra limitelor de migrare ale jucăriilor sau părţilor componente pentru elementul cadmiu, care sunt coborâte după cum urmează:

–  1,3 de la 1,9 mg/kg în materialul uscat, friabil, pudră sau pliabil al jucăriei;

– 0,3 de la 0,5 mg/kg în materialul lichid sau lipicios al jucăriei;

– 17 de la 23 mg/kg în materialul răzuit al jucăriei.

Totodată, noul act normativ mai prevede că o jucărie destinată utilizării de către copii mai mici de 36 luni trebuie să fie proiectată şi fabricată astfel încât să poată fi curăţată. O jucărie textilă trebuie, în acest scop, să fie lavabilă, cu excepţia cazului în care conţine un mecanism care ar putea fi deteriorat dacă se spală prin scufundare în apă. Jucăria trebuie să continue să îndeplinească cerinţele de siguranţă şi după ce a fost curăţată conform acestor norme şi cu instrucţiunile producătorului.

Hotărârea transpune prevederile Directivei 2012/7/UE a Comisie din 2 martie 2012 de modificare, în scopul adaptării la progresele tehnice, a părţii III din anexa II la Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind siguranţa jucăriilor, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sursa: Monitorul Oficial

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here