Senatorii ar putea vota, zilele acestea, proiectul Guvernului privind reglementarea activității de telemunca, prin care un angajat va putea munci și în altă parte decât la sediul unei firme, actul normativ fiind însă amendat de Comisia juridică a Senatului și adoptat de Comisia de muncă.

Proiectul vizează forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor. Unul dintre amendamente se referă la faptul că angajatorii trebuie să aibă mai puține responsabilități privind locul de telemuncă, iar angajatul mai multă flexibilitate și ca timp de lucru.

Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință a părților și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent. Refuzul salariatul de a consimți la prestarea activității în regim de telemuncă nu poate constitui motiv de modificare unilaterală a contractului individual de muncă și nu poate constitui motiv de sancționare disciplinară a acestuia“, prevede actul normativ amendat de Comisia juridică.

Definiția de “tele-muncă” din proiectul inițial a fost modificată în comisii cu “telemuncă”, care va fi “forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”. Astfel, față de proiectul initial al Guvernului, acordul salariatului cu modul de muncă este înlocuit cu ”acordul de voință al părților”.

Alte schimbări aduse de senatori se referă la locul de activitate, orele suplimentare și perioada de probă a contractului de muncă.

Cu privire la locul de activitate, angajatul va avea opțiunea de a lucra, uneori, de la locul de muncă al angajatorului, iar aceste zile vor fi menționate în contractul de muncă. Angajatorul nu își va mai da acordul referitor la locul/locurile din care salariatul va lucra de la distanță și nu va mai fi obligat să asigure securitatea și sănătatea în muncă la aceste locuri de telemuncă.

Interdicția ca telemunca să se poată desfășura și pe perioada de probă a contractului a fost scoasă din actul normativ de senatori, care au considerat că angajatorul trebuie să cunoască toate aptitudinile viitorului angajat, ori telemunca l-ar fi împiedicat în unele privințe.

Referitor la orele suplimentare, senatorii au modificat interdicția efectuării acestora de către telesalariat, orele suplimentare fiind prevăzute “la solicitarea angajatorului și cu acordul în scris al telesalariatului cu normă întreagă, aceasta poate efectua muncă suplimentară”.

Proiectul Guvernului a fost adoptat la sfârșitul acestei veri și trimis sper dezbatere Senatului, care este prima camera sesizată. Dacă senatorii vor adopta, chiar și cu amendamente proiectul, acesta va fi trimis Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Codul Muncii? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here