Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat un proiect de ordin prin care modifică și completează formularele 101 “Declaraţie privind impozitul pe profit” şi 120 “Decont privind accizele”.

Astfel, formularul 101 “Declaraţie privind impozitul pe profit” este completat cu indicatori privind impozitul pe profit scutit, potrivit art. 22^1 din Codul fiscal și reducerea de 5% a impozitului pe profit în cazul persoanelor impozabile care optează pentru plata defalcată a TVA, potrivit OG nr. 23/2017.

A doua schimbare privește ambele formulare – 120 “Decont privind accizele”, dar și formularul 101 “Declaraţie privind impozitul pe profit” și se referă la:

  • completarea cu rubricile necesare îndeplinirii de către succesorii persoanelor/entităților care și-au încetat existența a obligațiilor fiscale aferente perioadei în care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal;
  • actualizarea instrucțiunile de completare a formularelor menționate mai sus.

ANAF mai precizează în comunicat că, potrivit OUG nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și a OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, au fost introduse o serie de dispoziții care necesită adaptarea declarațiilor anuale utilizate în procesul de administrare a impozitelor și taxelor.  Astfel, contribuabilii care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, precum şi activităţi conexe acesteia, sunt scutiţi de impozit pe profit în primii 10 ani de activitate. Această facilitate fiscală va fi pusă în aplicare în condiţiile respectării reglementărilor în domeniul ajutorului de stat.

Totodată, persoanele impozabile care optează pentru plata defalcată a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, beneficiază de o reducere cu 5% a impozitului pe profit, care se înscrie în mod distinct în declaraţia anuală de impozit pe profit.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here