În cadrul şedinţei de ieri a Executivului au fost aduse, printr-un proiect de lege, o serie de modificări la legislația penală și procesual penală pentru punerea acesteia în acord cu prevederile Constituției, așa cum au fost acestea interpretate prin treisprezece decizii ale Curţii Constituţionale.

În comunicatul de presă emis de Guvern se precizează că principalele reglementări din legislaţia penală și procesual-penală cu privire la care sunt propuse modificări sunt cele referitoare la:

  • modul de aplicare a legii penale mai favorabile;
  • momentul până la care poate interveni împăcarea părţilor în procesul penal;
  • recuzarea procurorilor;
  • definiția infracțiunii continuate;
  • unele dintre infracţiunile contra siguranței circulației pe drumurile publicel
  • reglementarea cazurilor de nulitate absolute;
  • revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive;
  • reglementarea vizitei intime în cazul persoanelor private de libertate.

Exemple concrete de modificări în legislaţia penală

Conducerea unui tractor neînmatriculat sau fără permis – printre exemplele concrete date de Executiv se află şi incriminarea în Codul penal, la capitolul “Infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice”, a faptei de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, neînmatriculat sau neînregistrat sau cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare. De asemenea, conducerea unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Consumul de alcool sau alte substanţe ulterior producerii unui accident de circulaţiese propune introducerea unei noi infracțiuni, respectiv consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație. Astfel, fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanțe psihoactive, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Dacă persoana aflată în una din situațiile de mai sus efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Nu constituie infracțiune consumul de substanțe psihoactive, după producerea accidentului de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane și până la recoltarea probelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.

În ceea ce privește Codul de procedură penală se propun modificări care vor fi în concordanță cu prevederile a opt decizii ale Curții Constituționale. De exemplu, se propune o reglementare distinctă a procedurii recuzării procurorului când aceasta intervine în faza de urmărire penală de cea care intervine în fața judecătorului de drepturi și libertăți, judecătorului de camera preliminară sau a instanței de judecată.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here