Ministrul Muncii a declarat, după discuțiile pe care le-a avut cu sindicatele, că proiectul legii salarizării va fi gata la sfârșitul acestei luni, iar una din principalele modificări va fi cea legată de sporuri – în acestea vor fi incluse voucher de vacanță și două norme de hrană, beneficii care nu mai erau acordate din cauza bugetelor restrânse, în ultimii ani.

“Ce ne asigurăm noi cu această ocazie e că absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor, nu se mai întâmplă ca până acum când şefii luau sporuri foarte mari faţă de cele ale angajaţilor. Legea aceasta e aproape de la zero, proiectul doamnei Rovana Plumb avea o anvelopă de 42 de miliarde de lei, proiectul nostru e pe 32 de miliarde, proiectul tehnocraţilor era pe 19 miliarde. În aceste condiţii a trebuit să regândim totul aproape de la zero”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, citată de Mediafax.

Oficialul a mai spus că fondul de premiere rămâne neschimbat, la 5%, dar libertatea ordonatorului de credite va sta în acordarea sporurilor: unii angajați pot primi până la 70% sporuri, alții mai puțin, în funcție de responsabilități, dar media pe instituție nu trebuie să depășească 30% pentru sporuri.

Cifrele prezentate până acum au arătat creșteri salariale în etape, până în 2021, de peste 50%. 

“Pentru învăţământul superior ne-am dorit o poziţie cât mai bună în grila de salarizare. Ne-am dorit un spor de performanţă academică în jur de 10-15%. Ne-a mulţumit că asistentul universitar a fost ridicat consistent, spre 3.000 de lei pentru debutant, iar după un an se duce spre 3.400-3.500 de lei, de la 2.300 de lei cât e azi. Ne-am dori ca raportul dintre salariul cel mai mare, profesorul universitar care iese la pensie, şi debutant să fie undeva la 3 – 3,5, cât ar fi normal”, a declarat Anton Hadâr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater.

Un alt lider, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat, după această întâlnire cu ministrul Muncii, că o altă noutate bună este aceea că banii pentru sporuri vor fi direcționați direct către școli, și nu vor mai trece, deci, prin consiliile locale, așa cum este acum.

Negocierile nu s-au finalizat, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să aibă loc discuții cu angajații Ministerului de Interne și cu cei din Sănătate. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here