Întrebarea cititorului: Îmi puteţi spune dacă în baza de calcul a concediului de maternitate (cel de 126 zile) intră şi primele primite de la angajator, atâta timp cât acestea apar pe statul de salarii şi pe fluturaş şi au caracter de permanenţă?

Răspuns:
Salariata însărcinată are dreptul la 126 de zile calendaristice de concediu pentru sarcină şi lăuzie, perioadă în care beneficiază de indemnizaţia de maternitate, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. 1 din OUG nr. 158/2005.
Concediul pentru sarcină se acordă pentru o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar cel pentru lăuzie – pe o perioadă de 63 de zile după naştere. În funcţie de recomandarea medicului, salariata îşi poate împărţi cele 126 de zile după cum se consideră de cuviinţă, singura condiţie impusă de art. 24, alin. 2 din OUG nr. 158/2005 este legată de faptul că durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Baza de calcul, aşa cum menţionează art. 10 din mai sus menţionata ordonanţă, se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii. Aşadar, cuantumul primelor primite de angajată reprezintă parte componentă din baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate.
De menţionat este faptul că pe toată perioada în care salariata va beneficia de indemnizaţia de maternitate baza de calcul este aceeaşi. Aceasta se stabileşte la acordarea primului concediu pentru sarcină şi lăuzie şi, aşa cum este menţionat mai sus, se compune din media veniturilor lunare din ultimele şase luni.
Dacă în ultimele şase luni, ce reprezintă cuantumul din care se calculează media veniturilor pentru baza de cacul, salariata a primit prime, sporuri, bonusuri cu caracter ocazional, acestea vor intra în baza de calcul pentru indemnizaţia de maternitate.
Mai ales în situaţia în care salariata beneficiază de sporuri permanente lunare, acestea vor face parte din baza de calcul a concediului pentru maternitate. Pe toată perioada celor 126 de zile de concediu salariata va avea aceeaşi bază de calcul, în condiţiile în care nu vor exista perioade în care aceasta va reveni la serviciu şi toate concediile sunt în continuarea primului concediu.
Este important de ţinut cont de faptul că, în situaţia în care angajata are salariul mai mare de 12 salarii minime brute pe ţară (până la 1 iulie – 10.200 de lei, după 1 iulie – 10.800 de lei ), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate este calculată la această valoare maximă.

Astfel, răspunsul la întrebare este da. Primele primite de salariată (fie că au caracter permanent sau ocazional) sunt incluse în baza de calcul pentru indemnizaţia de maternitate.
————————————(P)————————————
Aveţi nevoie de forma consolidată la zi a actelor normative? Acum puteţi cumpăra online acte normative (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro, fără să aveţi nevoie de un abonament Lege5.
Cum procedaţi ca să cumpăraţi online un document electronic? Găsiţi un ghid AICI.

Lege5
 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

Foto articol:
 Free Images

comentarii

1 COMENTARIU

 1. “”Baza de calcul, aşa cum menţionează art. 10 din mai sus menţionata ordonanţă, se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.””

  O intrebare: pentru a determina suma aferenta concediului de sarcina si lauzie se iau in calcul veniturile pe ultimele sase luni si in cazul in care salariata a fost angajata la inca o societate cu o luna inainte de a intra in concediul de sarcina si lauzie? Sau veniturile pe cele sase luni se iau in calcul doar pentru societatea de baza?
  Va multumesc!

 2. Buna ziua,

  As vrea sa stiu cat pot primi indemnizatie de crestere a copilului in cazul in care sunt pfa dar sunt si angata cu 2 ore pe cartea de munca. Se ia in calcul si venitul din acest salariu?

  Multumesc

 3. Buna ziua,
  Am rugamintea daca se poate sa imi raspundeti, bonurile de masa intra si ele in baza de calcul pentru indemnizatia de maternitate?
  O alta intrebare ar fi, daca la mine baza de calcul este 12159 (totalul veniturilor brute luate din fisa fiscala in intervalul august 2014 – ianuarie 2015) nu se calculeaza dupa aceasta baza, adica sa se imparta la cele 125 de zile lucratoare din acest interval, iar cota zilnica rezultata sa fie inmultita cu nr de zile lucratoare din fiecare luna, la care se aplica CAS?
  Concediul medical din acest interval afecteaza calculul?
  Multumesc !

 4. buna ziua.imi puteti spune daca venitul realizat din vanzarea unui imobil intra in baza de calcul a indemnizatiei de crestere a copilului?astept raspuns.multumesc mult

  • Buna Anca, am gasit intrebarea ta pe acest site cautand acelasi lucru. Imi poti spune care a fost concluzia? Ai primit indemnizatie si pt venitul din vanzarea apartamentului? Mersi frumos

 5. Buna ziua,
  In baza de calcul pt indemnizatia de maternitate -cele 126 zile- intra si veniturile de tip stimulent de insertie sau alocatie copil? Mentionez ca am beneficiat de acest stimulent de insertie si alocatie copil (total 700 ron / luna) in ultimele 6 luni, eu urmand sa nasc al doilea copil in cateva saptamani.
  Multumesc.

 6. Buna ziua,

  Va rog din suflet sa ma ajutati cu o informatie.
  Pe 30 aprilie 2016 mi se incheie contractul individual de munca, iar in jur de 10 mai ar trebui sa intru in concediu medicla, urmand ca la inceputul lunii iulie sa nasc.
  Intrebarea mea este: in perioada 1-10 mai ar trebui sa intru in somaj, dupa care sa intru in concediu….Cine imi va plati acest concediu si cu cat?care este formula de calcul? Ma va afecta somajul in vreun fel ?
  Colegele de la servici de la departamentul HR mi-au zis ca plata concediului se va face calculandu-se veniturile din luna aprilie , nu luna in curs, si anume mai…este adevarat?
  Va rog din suflet sa ma ajutati cu aceasta informatie.
  Legal exista posibilitatea sa intru in concediu medical inainte sa se incheie contractul individual de munca?Chiar daca acesta se va incheia indiferent de situatie…dar macar voi elimina acele zile de somaj? Este o varianta?
  Astept cu interes un raspuns si va multumesc din suflet anticipat.
  Numai bine.

 7. buna ziua,
  baiatul meu a implinit azi, 15 dec 2016 varsta de 2 ani. m-am intors la servici cand avea 6 luni, prin urmare am beneficiat de stimuentul de 5 mil plus alocatia. In ianuarie 2017 urmeaza sa nasc al doilea copil. Am urmatoarele 2 intrebari:
  1. la calculul indemnizatiei care urmeaza sa o primesc pentru al doilea copil se ia in calcul la venituri nete si stimulentul pentru primul copil?
  2. pentru primul copil voi mai primi ceva pana implineste 3 ani, avand in vedere ca nu voi realiza venitur impozabile, aflandu-ma in timpul conediul maternal pentru al doilea copil?

  multumesc anticipat!

  ioana simion

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here