Ministerul Justiţiei a elaborat reglementările legii privitoare la ordinul european de protecţie, o măsură acordată de instanţă victimelor unor infracţiuni. Practic, România se aliniază Directivei UE din 13 decembrie 2011 şi va recunoaşte măsura atât pe teritoriul ţării, pentru cetăţenii străini care au un astfel de ordin de protecţie, dar şi ordinele de protecţie emise de ţara noastră vor fi puse în aplicare în orice stat membru.

Practic, o persoană căreia instanţa decide că trebuie să îi fie protejată viaţa, integritatea sau sănătatea, poate să îşi stabilească domiciliul sau poate călători în ţările din spaţiul Uniunii, iar ordinul său de protecţie va fi pus în aplicare oriunde ar fi, indiferent de statul respectiv.

O parte din normele legii se referă la persoanele care reprezintă un pericol, şi din cauza cărora s-a emis pentru victimele lor, ordinul de protecţie European.

“(5) Recunoscând ordinul european de protecţie, instanţa impune persoanei care reprezintă pericol una sau mai multe dintre următoarele interdicţii:

a) interzicerea dreptului de a se afla în anumite localităţi sau locuri stabilite de instanţă;

b) interzicerea dreptului de a comunica cu persoana protejată ori de a se apropia de aceasta;

c) interzicerea dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă, şcoală sau alte locuri unde persoana protejată îşi desfăşoară activităţi sociale, în condiţiile stabilite de instanţa de judecată.”

Ordinul european de protecţie se emite, conform noii legi, în 4 exemplare originale, două dintre acestea rămânând la autorităţi, iar celelalte două fiind comunicate atât persoanei protejate, cât şi celei care reprezintă un pericol.

Încălcarea normelor instituite de judecători pentru ordinul european de protecţie se va încadra la faptă penală.

Proiectul de lege privind ordinul european de protecţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost adoptat de Senat şi este în dezbatere publică, în procedură de urgenţă, la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here