Părinții care depun 1.200 lei anual într-un cont deschis pe numele copilului la unitățile Trezoreriei Statului vor primi dobândă 600 de lei de la stat, prevede un program guvernamental care va fi adoptat în perioada următoare, prin ordonanță de urgență.
Proiectul, numit “gROwth – Contul individual de economii Junior”, avizat favorabil de Consiliul Economic și Social, are ca obiect “introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit, iar titularul contului poate fi orice copil care este cetățean român și are sub 18 ani”.
Contul se va deschide automat pe numele copilului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora, prevede proiectul. Părinții vor putea depune bani în aceste conturi, iar dacă suma anuală va fi mai mare de 1.200 lei, Trezoreria va adăuga 600 de lei, plus o dobândă de 3% pe an. Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani:
– În contul individual de economii Junior se pot depune, de către reprezentantul legal al minorului sau de către alte persoane, oricând, sume de bani în el
– Sumele existente în contul individual de economii Junior nu pot fi cesionate sau gajate
– Titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 de lei anula până la vârsta de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în cont în anul respective să fie de cel puțin 1200 lei
– Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire în care s-au efectuat depunerile, mai puțin pentru anul în care titularul împlinește vârsta de 18 ani. Prima de stat se plătește în contul individual de economii Junior, la scadența depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri
– Câștigurile din dobânzi înregistrate în acest cont nu sunt impozabile
Programul prevede și situațiile excepționale când sumele strânse în cont pot fi retrase înaintea împlinirii vârstei de 18 ani: cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul unor boli cu risc de deces sau în cazul decesului minorului.
Pentru implementarea proiectului, după adoptarea acestuia de către Guvern, prin H.G. se vor elabora normele de aplicare.
Care sunt riscurile in care statul nu isi achita obligatiile? Dar daca vor disparea acesti bani? Ar trebui sa se acorde la inplinirea varstei de 18 ani sub forma de cadou o prima consistenta din partea statului,stimuland astfel nu numai sa ramana copiii in tara ci va incuraja si viitoarele cupluri.
Alocarea sumelor pentru cresterea copilului in strainatate sunt alocate la fel indiferent de situatia parintilor.Toti copiii sunt la fel si au nevoie de aceleasi lucruri in perioada de crestere.
Asa ca voi cei care faceti legile, ganditi-va bine inainte de a face ceva.Faceti ceva bun, fara a fi discriminare.
Florin 59
Sau aceste lucruri sunt doar o constituire de garantie bancara a statului.
De ce trebuie OUG? Pentru ca foamea de bani este la cote maxime, se deschid conturile la trezorerie ca statul sa se foloseasca de bani pana la varsta copilului de 18 ani. De ce sa nu se deschida la banci agreate de guvern? Nu se spune nimic de indexarea sumelor cu inflatia care, din perspectiva politicilor guvernului, o ia razna. Dar nu e de mirare, cu asa guvern de neprofesionisti si marionete se duce tara cu viteza la vale. Ma mir ca CES a dat aviz favorabil. Ce face statul pentru copiii ai caror parinti nu au intotdeauna ce le pune pe masa, stau in case vai de ele, fara minimum de conditii?
Sumele depuse in contu minorului ,pot fi si in euro si beneficiaza de aceias dobinda de 3% ? Daca dupa implinirea virstrei de 18 ani vreau sa -mi mentin contu ,mai pot depune bani si sa beneficiez de dobinda de 3% ?
Buna ziua!
Care este procedura de recuperare a banilor la implinirea varstei de 18 ani a copilului?
Ce documente ai nevoie si unde trebuie depuse?
Multumesc