Potrivit un proiect de ordin luat în discuţie în a doua fază (prima fază a fost în toamna anului trecut) de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, împreună cu alte autorităţi, consumatorii de gaze casnici, adică posesorii de central de apartament care au venituri mici, care sunt în vârstă sau au probleme de sănătate, vor avea tarife diferenţiate de plată.

Practic, aceşti consumatori, numiţi vulnerabili, vor fi ajutaţi de celelalte autorităţi ale statului, cum ar fi de exemplu Ministerul Muncii, să suplinească diferenţa la plata facturii. Doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti tarife reglementate după liberalizarea completă a pieţei, restul consumatorilor casnici urmând să îşi negocieze singuri tarifele cu furnizorii.

Potrivit proiectului de ordin pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, faza a 2-a, clientul este vulnerabil dacă îndeplineşte una din următoarele condiţii:

  • are venituri reduse, stabilite de instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale;
  • la locul de consum locuieşte o persoană care din motive de sănătate/vârstă necesită continuitate în alimentarea cu gaze naturale sau alte condiţii speciale referitoare la activitatea de furnizare a gazelor naturale.

Furnizorii vor face lista clienţilor vulnerabili abia după ce vor primi de la instituţiile statului cu competenţe în protecţia socială datele centralizate cu persoanele care se pot încadra după criterii.

Pentru cei cu venituri reduse, tipurile de facilităţi sunt ori acordarea unui ajutor financiar pentru o limită de venit, ori facturarea lunară a consumului de gaze exact în perioada anunţată pentru acordarea ajutoarelor  financiare de către instituţiile statului.

Pentru clienţii vulnerabili din motive de vârstă sau sănătate, operatorul va fi cel care va veni să citească datele contoarului, în ajutorul acestor persoane cu probleme. Tot operatorul este cel care se asigură, mai departe, că datele ajung la furnizorul de gaze prin intermediul centrului de relaţii cu clienţii.

În plus, furnizorii vor trebui să transmită gratuit, la cererea clienţilor vulnerabili din motive de sănătate/vârstă, condiţiile comerciale de furnizare a gazelor naturale, a facturilor, a notificărilor, a plângerilor sau a oricăror materiale informative, prin mijloace electronice, dacă se solicită astfel. De asemenea, pentru acest tip de clienţi, limitările şi întreruperile planificate vor fi reduse la minimum.

Clienţii finali protejaţi care nu pot fi deconectaţi în situaţii critice şi clienţii întreruptibili de siguranţă care prin reducerea consumului până la oprire contribuie la menţinerea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale în situaţii critice, sunt stabiliţi de ministerul de resort”, se mai precizează în proiectul de ordin.

Acest ordin urmează să abroge Ordinul nr. 42/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale la clienţii finali, aflat în vigoare în prezent, unde nu se face referire la consumatorul vulnerabil. ANRE aşteaptă propuneri şi observaţii pe această temă până la 19 februarie 2016.

Ai nevoie de Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienţii finali? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here