Infracţiuni, corupţie, mită – termeni  de care auzim zilnic, însă ale căror reglementări legislative sunt prea puţin cunoscute. Vă prezentăm, în cele ce urmează, prevederile din Noul Cod penal referitoare la luarea şi darea de mită, făcând simultan o comparaţie între pedepsele introduse de la 1 februarie 2014 şi cele anterioare.

Luarea de mită

Reglementată prin art. 289 din Noul Cod Penal 2014, luarea de mită reprezintă fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri.

Luarea de mită se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta. Însă, înainte de intrarea în vigoare a NCP, această infracţiune se pedepsea cu închisoarea de la 3 la 12 ani. Aşadar, limita maximă a scăzut cu doi ani. (art. 254 din Vechiul Cod penal).

Notă: În caseta foto puteţi vedea diferenţele între vechiul Cod penal şi noul Cod penal (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Compararea versiunilor unui paragraf la date diferite este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

În ceea ce priveşte banii, valorile sau orice alte bunuri primite, acestea sunt supuse confiscării, iar în cazul în care nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Darea de mită

Darea de mită reprezintă promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în aceleaşi condiţii ca cele enumerate la luarea de mită.

Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, şi în acest caz pedeapsa fiind modificată faţă de vechile reglementări unde se prevedea o durată de încarcerare între 6 luni şi 5 ani. În consecinţă, cei care dau mită riscă să rămână după gratii cu un an şi jumătate sau doi în plus.

Atenţie! Nu se consideră infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita. În plus, mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul constrângerii sau după denunţul faptei. În celelalte situaţii, acestea sunt supuse confiscării, iar când nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Pe scurt? De aproximativ doi ani de zile, de la intrarea în vigoare a NCP, persoanele care primesc mită pot fi trimise după gratii pentru o perioadă mai scurtă de timp iar cele care dau mită sunt sancţionate mai aspru.

Ai nevoie de Noul Cod penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here