Un cititor a formulat cu ceva timp în urmă pe forumul Legestart.ro o întrebare. Dacă în prima parte a articolului nostru (vezi AICI) am detaliat aspecte legate de delegare, în partea a doua vom detalia aspecte legate de detaşare, răspunzând astfel, în mod indirect, şi cititorului nostru.
„Bună ziua. Lucrez ca Ambulanţier la Substaţia Anina şi în luna decembrie 2014 din lipsă de ambulanţieri la Oţelul Roşu, am fost delegat să lucrez la această substaţie. Acum ce nu înţeleg; am citit în lege şi spune că pot fi delegat 60 de zile/an ( trebuie să lucrez efectiv 60 de zile, sau orele lucrătoare echivalente a celor 60 de zile?- 168 ore/lună? Asta nu ştiu şi ce trebuie să primesc pentru această deplasare?
Eu mă deplasez cu maşina personală ,Anina-Oţelul Roşu, şi retur 220km, lucrez tură de 12 ore, de la 07,00-19.00 şi 19,00-07.00, dar ca să ajung trebuie să mai pierd 2 ore dus şi 2 întors.Cum trebuie să procedez? Menţionez că luna decembrie am fost detaşat doar eu, în luna ianuaie 2015 am hotărât să lucrăm toţi 6 ambulanţieri de pe Anina ca să ne fie mai uşor.Mulţumesc .”
Ce presupune detaşarea unui salariat?
Reamintim faptul că detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
În primul rând detaşarea presupune încheierea unei convenţii privind detaşarea personalului dintre angajatorul de la care se detaşează şi angajatorul la care se detaşează salariatul.
Pe durata detaşării, contractul individual de muncă este suspendat din iniţiativa angajatorului potrivit art. 52 alin. 1 lit. d din Codul muncii. În acest sens este emisă atât Decizia de detaşare1, cât şi Decizia de suspendare a contractului individual de muncă pe durata detaşării.
Detaşarea este completată/înregistrată şi transmisă şi în REVISAL anterior începerii detaşării, indicându-se în acest sens perioada detaşării şi denumirea angajatorului la care se face detaşarea.
Referitor la drepturile cuvenite salariatului detaşat, acestea se acordă de către angajatorul la care s-a dispus detaşarea (art. 47 alin. 1 din Codul muncii).
Ce drepturi are salariatul care este detaşat de către angajator?
În primul rând, apreciem că salariatul detaşat are dreptul de a fi informat asupra modificării locului muncii prin detaşare, prin intermediul unei minute de informare comunicată de către angajator.
Astfel, având în vedere că detaşarea reprezintă o modificare a contractului individual de muncă în ceea ce priveşte locul muncii, apreciem că trebuie respectate dispoziţiile art. 17 alin. 3 din Codul muncii.
Pe durata detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
În ceea ce priveşte perioada pentru care se poate dispune detaşarea, reţinem că aceasta poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult un an. În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
Aşadar, din prevederea legală mai sus menţionată trebuie să înţelegem că:
- angajatorul nu poate să detaşeze un salariat pe o perioadă mai mare de un an;
- dacă motive obiective impun detaşarea salariatului respectiv la angajatorul la care s-a dispus detaşarea pe o perioadă mai mare decât cea de prevăzută de lege (un an), angajatorul respectiv poate să facă acest lucru doar dacă are acordul salariatului (din 6 în 6 luni).
Reţinem că salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice (de exemplu: este singurul copil al unor părinţi suferinzi, imobilizaţi la pat).
Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Având în vedere faptul că, potrivit art. 47 alin. 1 din Codul muncii, drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea, plata cheltuielilor de transport, cazare, precum şi indemnizaţia de detaşare se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea, angajator care trebuie să plătească şi salariul salariatului detaşat.
Reţinem şi faptul că, pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat (art. 47 alin. 2 din Codul muncii).
Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor art. 47 alin. 1 si 2 din Codul muncii, salariatul detaşat are dreptul de:
- a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat;
- a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori;
- a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.
______________________
1 Ocazional se încheie şi act adiţional cu salariatul detaşat în situaţia în care se modifică şi funcţia sau în situaţia detaşărilor în străinatate.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.
O intrebare cu subiect de interes larg:
Un angajat detasat din mediul privat in administratia publica locala, beneficiaza de cresterile salariale aprobate de Guvern in sedinta din 6 Ianuarie 2017 prin ordonanta de urgenta?
„personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administrației publice locale beneficiază de majorarea cu 20% față de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază/indemnizațiilor, precum și a cuantumului sporurilor, indemnizațiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfășoară activitatea în aceleași condiţii.”
Multumesc
Ma confrunt cu aceeasi situatie,poate ma ajuta cinava cum se procedeaza?Multumesc.
Am un caz mai delicat.Sunt detasat in Franta cu contract de munca facut cu o firma din Romania.In luna martie angajatorul din Franta la care am fost detasat a renuntat la serviciile mele (nu din motive disciplinare) deoarece santierul pe care lucram sa finalizat.In acord cu firma angajatoare din Romania am ramas in Franta pe o perioada de 4 zile (la cazare) dupa care am inceput munca la alt angajator.Va rog sa-mi explice cineva ce drepturi am pentru aceste patru zile si in cazul in care am ,cui trebuie sa le solicit.Va multumesc.
Buna ziua
Am și eu o nelămurire și va rog sa ma ajutați cu un sfat
Lucrez in administrația publica locală ca și casier și am fost detașată pe o perioada de 90 zile pe un alt post de administrator din cadrul aceleiași instituții
IIntrebarea mea este :
Am cadru legal ca sa primesc salariul postului ocupat in urma detașării pe perioada cât voi ocupa acest post?
In cadrul aceleiasi companii dacă intervine o mutare pe un alt departament , pe o poziție cu perioada determinată este conform legii sa se incheie in nou CIM si sa mi se reducă zilele de concediu ?