Ministerul Muncii propune creșterea numărului de angajați din țările non UE în România de la 20.000 anul acesta, la 30.000, pentru 2020.

Conform proiectului de hotărâre de guvern publicat, Inspectoratul General de Imigrări raportează un număr din ce în ce mai mare de solicitări pentru vizele de muncă în țara noastră, astfel că deficitul de forță de muncă, cel puțin în domeniul construcțiilor, poate fi acoperit astfel. “Prin promovarea migrației legale în beneficiul societății românești precum și în beneficiul imigranților și al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităților române este de a maximiza efectele pozitive și de a limita efectele negative ale migrației în scop de muncă. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în teritoriul României și se limitează numărul lucrătorilor străini detașați, pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale în statul de origine“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit datelor de la ministerul Muncii, străinii care ar putea fi încadrați în muncă sau detașați în România la un singur angajator, în baza avizelor de angajare/detașare, ar reprezenta aproximativ 0,6% din efectivul de salariați din economie la nivelul lunii august, adică de 4.979.200 persoane.

HOTĂRÂRE privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2020

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată și al art. 29 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, aprobată prin Legea nr. 14/2016, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic – Pentru anul 2020 se stabileşte un contingent de 30.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

Dacă în decembrie 2018, numărul maxim admis de lucrători străini în România era de 13.500 de personae, pentru anul 2019 au fost prevăzute 20.000 de personae, iar pentru 2020 vor fi primiți 30.000 de lucrători.

Importul de forţă de muncă extracomunitară e restricţionat anual de Guvern, astfel că la fiecare început de an, Executivul stabilește, prin hotărâre, un număr maxim de noi lucrători străini din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, care pot fi aduşi la muncă în ţara noastră.

Cei mai mulți muncitori străini veniți în România în ultimii ani sunt din China, Turcia, Filipine şi Vietnam, conform cifrelor Inspectoratului General pentru Imigrări. Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare, obţinut de angajatorii români în condiţiile  Ordonanţei nr. 25 din 26 august 2014. Salariu unui muncitor extra-comunitar în țara noastră nu poate fi mai mic decât câştigului salarial mediu brut pe economie.

Ai nevoie de O.G. nr. 25/2014? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

1 COMMENT

  1. Buna ziua, ati afirmat in articolul de mai sus ca : Salariu unui muncitor extra-comunitar în țara noastră nu poate fi mai mic decât câştigului salarial mediu brut pe economie.
    Aceasta prevedere din ordonanta 25/2014 este modificata, salariu acestuia putand fi salariul minim pe economie, asa cum rezulta si din textul de lege: dovada mijloacelor de întreţinere la nivelul salariului de bază minim brut
    pe ţară garantat în plată pentru întreaga perioadă înscrisă în viză; o zi buna

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici