Un grup de parlamentari a inițiat un proiect legislativ de modificare a Legii nr. 230/2007 privind asociațiile de proprietari, deoarece unele cheltuieli care se fac în cadrul acestora nu pot fi încadrate în niciun articol din actul normativ.
De exemplu, susțin inițiatorii, cheltuielile pentru lifturi sau pentru serviciile de curățenie trebuie adăugate la părțile comune pe cota parte indiviză, ori ele ar trebui repartizate pe numărul de persoane care locuiesc în condominiu. Argumentul este dat de aspectul potrivit căruia cheltuielile pe cota parte indiviză de proprietate, în funcție de suprafața utilă a apartamentelor și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, reprezintă cheltuieli cu administrarea și întreținerea, ori cele legate de curățenie trebuie alocate pe numărul locatarilor.
După art. 47 se introduce un nou articol, art. 471, cu următorul cuprins:
„Asociațiile de proprietari prin adunările generale pot hotărî, în mod excepțional, modalitatea de stabilire și repartizare a cheltuielilor asociației, conform criteriilor prevăzute la art. 47.”
La art. 48, după alin. (2), se introduc două noi alineate, cu următorul cuprins:
„(3) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcție de suprafața utilă a apartamentelor și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreținerea repararea, exploatarea, și după caz, consolidarea părților de construcții și instalații din condominiu aflate în proprietate comună.
(4) Adunarea generală a asociaţiei de proprietari va hotărî modalitatea de repartizare a cheltuielilor privind părțile comune, în cea ce privește cheltuielile pentru curățenie, cheltuielile pentru întreținere și reparații ascensor, interfon, tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere, respectiv fie repartizarea cheltuielior pe număr de persoane, repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale, repartizarea cheltuielilor pe cotă-parte indiviză de proprietate, repartizarea cheltuielilor pe beneficiari, în funcție de specificul imobilului.”
Propunerea legislativă a fost depusă în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. După ce va primi avizele Consiliului Legislativ și Guvernului, proiectul va intra la vot, apoi va fi trimis Camerei Deputaților, care este forul decizional.
Ai nevoie de Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!
