Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit o nouă reglementare privind comisionul şi tariful care se percep la efectuarea unor operaţiuni care nu sunt legate de stabilirea şi de plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale din sistemul public de pensii.
Reglementarea, dată prin Decizia nr. 1/2014 şi apărută în Monitorul Oficial nr. 405/2014, este în vigoare din 2 iunie, dată de la care se abrogă Decizia preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice nr. 1/2012.
Comision pentru reţineri din pensii
Pentru reţinerile din pensii, efectuate de către casele teritoriale de pensii în calitate de terţ poprit, se percepe un comision de 3% aplicat asupra sumei lunare ce face obiectul reţinerii.
Comisionul se percepe şi se încasează de la pensionar, prin reţinere din pensie.
Reţinerea lunară totală, inclusiv comisionul, se face cu respectarea dispoziţiilor art. 728 din Codul de procedură civilă (vezi caseta foto de mai jos).
Operaţiuni pentru care se percep tarife
Se percepe un tarif pentru operaţiuni care nu sunt legate de stabilirea şi plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale, astfel:
a) eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare în sistemul public de pensii - 15 lei pentru fiecare certificat, fără reduceri pentru mai multe certificate solicitate prin aceeaşi cerere;
b) eliberarea, la cererea asiguraţilor, a adeverinţelor care atestă calitatea, venitul asigurat şi/sau stagiul de cotizare realizat, începând cu a doua solicitare din cursul unui an calendaristic - 15 lei pentru fiecare adeverinţă, fără reduceri pentru mai multe adeverinţe solicitate prin aceeaşi cerere. Dacă asiguratul a desfăşurat activitate în două sau mai multe judeţe, pentru eliberarea adeverinţelor este necesar ca şi o altă casă teritorială de pensii decât cea sesizată prin cerere să elibereze, la rândul ei, un asemenea document;
c) eliberarea de adeverinţe care conţin informaţii necesare executării silite, solicitate de către executorii judecătoreşti - 17 lei pentru fiecare persoană pentru care se oferă informaţii.
Tarifele percepute pentru operaţiunile aferente sistemului de pensii se achită la casieria caselor teritoriale de pensii ori, după caz, la casieria CNPP, prin dispoziţie de încasare către casierie sau, după caz, prin ordin de plată, direct în contul 22.36.03.50 "Alte venituri" al bugetului asigurărilor sociale de stat, deschis la unităţile Trezoreriei Statului pe seama CNPP, a caselor judeţene de pensii şi a Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti.
Tarifele percepute pentru operaţiunile aferente sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se achită la casieria caselor teritoriale de pensii sau, după caz, la casieria CNPP, prin dispoziţie de încasare către casierie ori, după caz, prin ordin de plată, direct în contul 22.30.03.07 "Alte venituri pentru asigurările de accidente de muncă şi boli profesionale" al bugetului asigurărilor sociale de stat, deschis la unităţile Trezoreriei Statului pe seama CNPP, a caselor judeţene de pensii şi a Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti.
------------------------------------(P)------------------------------------
Lege5 vă oferă posibilitatea – prin funcţia “Urmărire modificări” – de a vedea rapid ce acte normative se modifică. Pe lângă lista documentelor mai importante care vor suferi modificări, aveţi la dispoziţie şi lista cu documentele favorite (alese personal de fiecare utilizator).
De asemenea, în Lege5 există şi posibilitatea de a evidenţia modificările la nivel de paragraf.
Aflaţi mai multe despre Lege5 de AICI.

Foto articol: Stock Vault
