21 Ianuarie, 2020

În ce cazuri pot parlamentarii să fie reprezentanții unor firme private?

Legea care stabilește funcțiile pe care le pot îndeplini senatorii și deputații în cadrul unor societăți comerciale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Conform actului normativ, parlamentarii nu vor avea voie să ocupe funcții de conducere în societăți cu activități comerciale:

“Calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, care desfăşoară sistematic şi efectiv activităţi comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare şi la instituţiile publice”, potrivit proiectului de Lege pentru modificarea art.82 alin.(1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţi.

Până acum, legea prevedea că parlamentarii nu puteau avea nici un fel de funcții în cadrul firmelor private, ori prin noul act normativ, acestora li se dă voie să ocupe astfel de poziții, dacă societatea nu face “efectiv”  activități comerciale. Conform inițiatorilor din Parlament, statul va scăpa de unele procese inutile, care nu demonstrează vreo incompatibilitate clară:

„Reglementarea propusă este motivată de necesitatea eliminării multor procese care apar datorită unor neglijențe, ceea ce duce inutil la consum de timp și bani. Sunt foarte multe cazuri când s-au înființat societăți comerciale care nu au funcționat niciodată și chiar s-a uitat de ele. Aceste situații au fost constatate de Agenția Națională de Integritate, care, conform legislației actuale, sunt considerate ca stări de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situații, trebuie urmată o cale destul de lungă, plecând de la instanțe judecătorești din teritoriu, până la Înalta Curte de Casație și Justiție. Considerăm că modificarea propusă elimină multe procese birocratice care aduc deservicii statului de drept”, s-a argumentat în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul, adoptat mai întâi la Senat și votat apoi în plenul Camerei Deputaților la începutul acestei luni, a fost trimis la promulgare pe 15 aprilie 2017. Acum, pentru că a fost semnat de șeful statului, va fi publicat în Monitorul Oficial și va schimba imediat legea actuală.

Ai nevoie de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu