Proiectul de lege care extinde lista persoanelor care vor primi asistență medical chiar dacă nu își plătesc contribuția de sănătate a fost adoptat definitive de plenul Camerei Deputaților.

Conform actului, vor beneficia de asigurare medical, chiar fără plata contribuției, următoarele categorii de persoane:

a) copiii până la vârsta de 18 ani;

b) tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenții;

c) bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse

d) persoanele fizice cu venituri din pensii şi indemnizație socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri;

e) toate femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluția sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, pentru toate serviciile medicale;

f) persoanele cetățeni români, care sunt victime ale traficului de persoane;

g) persoanele reținute, arestate sau deținute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, care se află în centrele de reținere şi arestare preventivă.

De asemenea, proiectul prevede ca la prima prezentare la furnizorul de servicii medicale, persoanele prevăzute la alin.(l) lit. a), e) şi f) să fie scutite de la coplată şi să beneficieze de asigurare, fără plata contribuției, în condițiile art. 224 şi în cazul în care nu dețin cod numeric personal. 

Persoanele prevăzute la alin. (2) care solicită servicii medicale vor declara că nu sunt înregistrate în registrele de stare civilă, cu excepția copiilor de până la 14 ani şi a persoanelor cu handicap, pentru care declarația se formulează de către persoanele care le însoțesc la furnizorul de servicii medicale.

În toate cazurile în care se vor aplica prevederile alin. (2) furnizorii de servicii medicale vor anunța organele de poliție şi serviciile de asistenţă socială din circumscripția furnizorului de servicii medicale, pentru efectuarea procedurilor de înregistrare a nașterii acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii sau identificării lor, după caz.

De asemenea, fapta persoanei privind declararea neconformă cu realitatea constituie infracțiune de fals privind identitatea şi se pedepsește conform prevederilor Codului penal, mai prevede proiectul. 

După articolul 36 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului se introduce un nou articol, art. 361, cu următorul cuprins:

Art. 361.- Niciunui pacient nu i se va refuza dreptul la îngrijiri medicale din cauza neînregistrării nașterii sale în actele de stare civilă.

Ai nevoie de Legea nr. 46/2003? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here