28 Ianuarie, 2020

Ce categorie de mineri va putea ieși la pensie cu 15 ani vechime

Minerii disponibilizați în urma planurilor de închidere ale autorităților vor putea ieși la pensie dacă au 15 ani vechime, prevede un proiect legislativ inițiat la Senat de deputați și senatori social-democrați.

Necesitatea completării Legii pensiilor cu acest nou articol ține de situația social-economică din județele miniere, unde vor fi închise mai multe exploatări, ca urmare a unor înțelegeri între statul roman și comisia Europeană, susțin inițiatorii. În ceste zone nu au fost dezvoltate alte ramuri, astfel că oamenii disponibilizați își pot găsi cu greu de lucru în altă parte.

Conform legislației actuale, minerii care au lucrat și în subteran în proporție de 50% din timpul de muncă pot ieși la pensie cu stagiu complet de cotizare de 20 de ani sau la 45 de ani, vârsta minimă.

Impactul bugetar nu ar fi foarte mare, pentru că persoanele care s-ar încadra în aceste noi condiții sunt puține. În plus, cei care au fost deja disponibilizați și ar urma să beneficieze de aceste prevederi, nu ar mai primi ajutoare sociale și de șomaj, astfel că s-ar face economii la buget.

Art. 56 alin. (1) după lit. a) se completează și va avea următorul cuprins:

”20 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) pentru care reducerea vârstei de pensionare  este de 20 de ani, sau 15 ani în cazul în care activitatea minieră încetează ca urmare a obligațiilor pe care și le asumă statul român în negocierile cu Comisia Europeană.”

După art. 56 se introduce un nou articol, art. 56¹ cu următorul cuprins:

“De prevederile art. 56 alin. (1) lit. a) pot beneficia toate persoanele care au fost concediate ca urmare a aplicării planului de închidere, autorizat de CE prin Decizia C (2016)7719 final”.

Inițiativa legislativă trebuie votată și la Senat, apoi și de Camera Deputaților, pentru a modifica Legea pensiilor.

Sursa: Senat

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Graur
  ianuarie 23 2019

  Am 17 ani de mina ca mecanic si vârsta de 48 de ani!La ce vârstă voi ieși la pensie

 • Răspunde
  Serban
  august 11 2019

  Am lucrat la mina 5 ani și în carieră tot minieră 5ani in Italia 8 ani și acum lucrez in Germania că șofer mai am lucrați în România 4 ani și am 56 de ani când aș putea ieși la pensie

Scrie un comentariu