CE ar putea să întârzie vânzarea noilor permise de poluare pentru a salva piaţa carbonului

Elena Hogaş
20 februarie 2013 3 min read
În cadrul unui raport votat marţi de către deputaţii europeni de la comisia pentru mediu, aceştia au susţinut aspectul potrivit căruia Comisiei Europene ar trebui să i se permită să întârzie vânzarea noilor permise de poluare pentru abordarea surplusului pe piața creditelor de carbon. Acest lucru ar ajuta la creșterea prețurilor permiselor și încurajarea investițiilor în tehnologii bazate pe emisii reduse de bioxid de carbon.

Există însă şi păreri contrare care critică această opinie, atrăgând atenţia asupra faptului că intervenția ar crește costurile industriilor în timpul recesiunii.

Comisia pentru mediu a Parlamentului European a sprijinit schimbările la sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii pentru a permite Comisiei Europene să amâne vânzarea noilor permise pentru emisiile de CO2 în perioada 2013-2020.

„Comisia pentru mediu a trimis un mesaj clar în favoarea unui sistem puternic și sănătos de comercializare a emisiilor. Un preț mai bun al carbonului va ajuta tranziția Europei către o economie cu emisii reduce de bioxid de carbon“, a declarat după vot președintele comisiei pentru mediu, Matthias Groote (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Germania), care este și raportor.

Criza economică a redus emisiile de CO2 mai mult decât se anticipase, în paralel formându-se un surplus mare de permise pentru emisii, care a dus la scăderea prețului acestora. Pentru evitarea inundării pieței, Comisia Europeană dorește să amâne vânzarea noilor permise și a cerut aprobarea Parlamentului European și Consiliului de a face acest lucru.

O parte din deputaţii europeni se opun acestei intervenții. În ianuarie, comisia pentru industrie a respins planurile Comisiei Europene în cadrul unei opinii ne-legislative.

„Intervenția într-un sistem de piață cu intenția de a crea stimuli pentru prețuri în timp ce cresc costurile pentru industrie și IMM-uri ar trimite mesajul greșit pe timp de recesiune economică“, a spus vice-coordonatoarea din cadrul comisiei pentru industrie, Romana Jordan (Slovenia), de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat).

Dacă plenul Parlamentului European urmează recomandarea comisiei pentru mediu și dacă propunerea este aprobată și în Consiliu, Comisia Europeană va amâna comercializarea a 900 de milioane de tone (aproape un sfert din permisele pentru 2013-2015) pentru perioada 2019-2020.

„Această amânare este o măsură temporară și un pas pozitiv“, a arătat domnul Groote.

Sistemul de comercializare a cotelor de emisii are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, limitând emisiile industriale. Acesta acoperă peste 11.000 de centrale pentru producția energiei electrice și fabrici care emit 45% din bioxidul de carbon din UE, echivalentul a 1.730 de milioane de tone. În această limită, companiile primesc și cumpără permise pe care le pot comercializa între ele.

Ţările care au emis cel mai mult CO2 în 2011

Tone (milioane)

%

China

10.150

29

SUA

5.600

16

UE

3.850

11

India

2.100

6

Rusia

1.750

5

Japonia

1.400

4

Altele

10.150

29

Total

35.000

100

Sursa: Parlamentul European

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo