Începând de duminică, 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 1250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 7,382 lei/oră. Noua valoare este reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 1017/2015.

Trebuie reţinut că, potrivit actului normativ, stabilirea salariului de bază sub acest nivel constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menţionat în hotărârea de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracţiune.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către personalul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene şi al municipiului Bucureşti, împuternicit, după caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.

ATENŢIE! Odată cu creşterea salariului de bază minim brut pe ţară se majorează atât contribuţiile de sănătate, cât şi amenzile rutiere. La art. 98, alin.2 din Codul rutier este specificat că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Aşadar, începând de duminică, un punct-amendă reprezintă 125 lei.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Oare chiar credeti ca le v-a da cineva amenzi S.R.L-urilor peentru ca nu v-a da 970 de ron din cei 1250, mai ales la paza in valea jiului nu prea cred si nici in alte domeni: ori ai norma prea mare ca sa o faci ori se cere calitate superioara si europeana la pret mic si salariu romanesc in lei grei,dedci nu v-a fi bine va zic eu eu am lucrat 2 ani si jumate si stiu cum este patronul i-mi pare rau ca este asa in Romania poate dupa anul 2020 v-a fi ceva mai bine ,,speranta moare ultima” pacat, ar trebui sa moara prima!

  2. Sunt angajat de 3 ani si 7 luni cu contract, incadrat cu salariu minim(1250 RON) si desi lucrez aprox. 230 ore pe luna primesc 650 RON! Nu mi se platesc ore suplimentare, spor de noapte, zilele de duminica ori sarbatori legale. La fel nici concediu legal nu mi s-a platit, ba mai rau, daca am nevoie sa imi iau liber trebuie sa platesc eu un coleg cu 50 RON pe ziua respectiva! Am ajuns la disperare, nu stiu ce as putea face, “dreptatea” este intotdeauna de partea patronului…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here