Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

 • 1 şi 2 ianuarie;
 • prima şi a doua zi de Paşti;
 • 1 mai;
 • prima şi a doua zi de Rusalii;
 • Adormirea Maicii Domnului;
 • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
 • 1 decembrie;
 • prima şi a doua zi de Crăciun;
 • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Aceste prevederi nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

ATENŢIE! Nerespectarea zilelor libere legale se sancţionează de către Inspecţia Muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei!

Excepţiile de la regulă şi regulile pentru excepţii

Excepţie fac unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică. Pentru acestea se vor stabili, prin hotărâre a Guvernului, programe de lucru adecvate, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Acestror salariaţi li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În caz contrar, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 20.000 lei.

Codul muncii mai specifică şi faptul că, prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

3 COMENTARII

 1. Legile astea sunt date asa la vrajeala,ori e alba ori e neagra!?.Daca stai sa citesti printre randuri si sa analizezi bine o sa ajungi la concluzia ca e o tampenie.Ce drept am eu ???Am dreptul la liberul acela ..darrrr daca angajatul nu poate nu mi-l da…cum adik fratilor??Ori e dreptul meu dat prin lege ori e dreptul angajatului.E o prostie…ori inca nu s-a clarificat treaba cu acei patroni ‘de stat” pe care nimeni nu ii poate controla cu o lege.

 2. Dacă în lege spune că trebuie plătită dublu ziua de sărbătoare legală dc pe noi ne pune sa recuperăm ziua care neo plătește dublu ca nu inteleg ce lege este asta ?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here