Potrivit Hotărârii Guvernului 935/2020 în vigoare de la începutul săptămânii, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței, în intervalul orar 23,00-5,00, cu câteva anumite excepţii.  

Astfel, este permisă deplasarea pe timp de noapte în interes profesional, persoanele fiind obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

O iesire din casă, între orele 23:00 și 05:00, fără această declaraţie se sancţionează, potrivit Legii nr. 55/2020, cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei

Actul normativ mai prevede că persoanele care primesc astfel de amenzi au dreptul de a achita jumătate din suma amenzii aplicate, dacă se face plata  în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării procesului – verbal.

IMPORTANT: Potrivit OUG nr. 28/2020, falsul în declarații făcut unui funcționar public se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă” prevede Ordonanţa.

Totodată, falsul în declarații ca faptă săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here