Guvernul a adoptat şi publicat în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 480/2018 privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundațiile din perioada iunie – iulie 2018. Sumele acordate sunt de 5.000 sau 10.000 lei, în funcţie de cât de grav au fost afectate gospodăriile.

Valorilor ajutoarelor în bani

Ajutoarele de urgență se acordă familiilor sau persoanelor singure, astfel:

  • câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de peste 50%;
  • câte 5.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de până la 50%, inclusiv.

În cazul în care, urmare inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite produse în perioada iunie – iulie 2018, s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază de suma de 25.000 lei. În această situație, ajutorul se plătește soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei care s-a ocupat de organizarea înmormântării.

Sumele se stabilesc prin anchete sociale efectuate de agențiile pentru plăți și inspecție socială din județele în care s-au înregistrat inundațiile, alunecările de teren și fenomenele meteorologice deosebite produse în perioada iunie – iulie 2018. Pentru propunerea nominală a sumelor cu titlu de ajutor de urgență, anchetele sociale vor ţine cont de gradele de avariere/distrugere stabilite de inspectoratul județean pentru situații de urgență/comitetul judeţean pentru situații de urgență.

Plata ajutoarelor

Ajutoarele de urgenţă se plătesc în baza aprobării ministrului muncii și justiției sociale, pe măsură ce sunt efectuate anchetele sociale de către agențiile teritoriale.

În vederea plății, pe baza anchetelor sociale efectuate, agențiile teritoriale vor întocmi centralizatorul nominal al persoanelor care urmează să primească ajutorul, care va conține în mod obligatoriu:

  • numele și prenumele titularului ajutorul de urgență;
  • adresa de domiciliu/ reședință;
  • gradul de afectare a gospodăriei stabilit de inspectoratul județean pentru situații de urgență/comitetul judeţean pentru situații de urgență;
  • existența sau nu a asigurării obligatorii și/sau facultative a locuințelor care să acopere pagubele suferite;
  • suma propusă cu titlu de ajutor de urgență, în conformitate cu nivelurile și limitele stabilite

Pe baza centralizatorului, Agenția națională pentru Plăți și Inspecție Socială întocmește situațiile centralizatoare cu titularii ajutorului de urgență cu propunerea de aprobare, pe care le transmite Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru aprobare.

Plata ajutorului de urgență se poate face atât în numerar, direct titularului, cât și prin cont bancar. Pentru plata prin cont bancar, titularul își va exprima opțiunea în scris pe baza unei declarații pe propria răspundere, cu ocazia efectuării anchetei sociale.

Ajutoare constând în produse

Tot ieri a fost adoptată şi publicată Hotărârea Guvernului nr. 479/2018 pentru scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Covasna, Dâmboviţa şi Neamţ.

Mai exact, aceste ajutoare constau în locuinţe modulare, dotarea aferentă acestora, materiale de construcţii, apă şi alimente, după cum urmează:

 ajutoare inundatii iunie 2018

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here