Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Cassa Depositi e Prestiti şi Deutsche Bank au anunţat, pe 1 iulie, lansarea Fondului European pentru Eficienţă Energetică.
Scopul sau este de a oferi finanţare bazată pe piaţă pentru proiectele de energie regenerabilă din Uniunea Europeană, dar şi pentru proiectele publice de eficienţă energetică viabile din punct de vedere comercial.
Acest fond va sprijini statele membre în încercarea lor de a-şi atinge, până în 2020, obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% şi de creştere a utilizării energiei regenerabile cu 20%.
Investiţiile Comisiei Europene în fond se ridică la 125 milioane euro, cele ale Băncii Europene de Investiţii la 75 milioane euro, în timp ce Cassa Depositi e Prestiti şi Deutsche Bank vor investi 60 milioane euro, respectiv 5 milioane euro.
Fondul European pentru Eficienţă Energetică intenţionează, însă, să-şi majoreze acest capital de 265 milioane euro la 800 milioane euro prin atragerea de noi investitori.
Potenţialii beneficiari sunt autorităţile publice (de exemplu, municipalităţi), de preferinţă la nivel local şi regional, precum şi societăti publice sau private, care acţioneaza în numele acestor autorităti publice, precum companiile de servicii energetice (ESCO), companiile regionale de producere combinată a energiei electrice şi termice (CHP) sau furnizori de transport public.
Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene