Statul român este obligat să recunoască dreptul de ședere în România al persoanelor de acelaşi sex căsătorite, dacă unul dintre membrii cuplului este cetățean UE, a decis în această săptămână Curtea Constituțională. CCR a admis solicitarea cuplului Coman-Hamilton, depusă încă din 2016 și amânată de mai multe ori, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat aceeași decizie în urmă cu trei săptămâni (vezi aici).

Președintele CCR, Valer Dorneanu a precizat presei că decizia CCR nu este în sensul admiterii/respingerii căsătoriilor gay în România, ci strict în privința dreptului de ședere a unui cuplu de același sex, cuplu format dintr-un cetățean al Uniunii și altul din afara acesteia.

CJUE s-a pronunțat după ce cuplul de bărbați format dintr-un român și un american, Coman- Hamilton, căsătoriți la Bruxelles în urmă cu 8 ani, au solicitat recunoașterea căsătoriei pentru ca americanul să primească dreptul de reședință în România.

În decizia din 18 iulie 2018, Curtea Constituțională a decis că statul trebuie să recunoască dreptul de ședere în România al persoanelor de acelaşi sex căsătorite, dacă unul dintre membrii cuplului este cetățean UE.

Plenul CCR s-a pronunțat asupra excepției de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil, text cu denumirea marginală “Interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria”, având următorul cuprins :

“(2) Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România. […]”

“(4) Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spațiului Economic European rămân aplicabile.”

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil sunt constituționale în măsura în care permit acordarea dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul european, soților – cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene și/sau cetăţeni ai statelor terțe – din căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene.

Statul român, reprezentat de Inspectoratul General pentru Imigrări şi Ministerul Afacerilor Interne, refuzase inițial, în baza Codului Civil, să recunoască efectele unui act de stare civilă belgian care stabileşte o relaţie de familie între două persoane de acelaşi sex.

Ai nevoie de Codul civil? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here