De ieri, 23 octombrie 2017, a intrat în vigoare Decizia CCR nr. 562/2017 potrivit căreia soluția legislativă din Codul de procedură penală, care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, este neconstituțională.
Decizia CCR a fost luată referitor la prevederea art. 117 alin. (1) lit. a) și b) din Codul de procedură penală, potrivit căreia au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane:
- soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului;
- persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului.
Neconstituţionalitatea reglementării este data de faptul că exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, în cazul în care convieţuiesc ori nu mai conviețuiesc cu suspectul sau inculpatul – concubinii/foștii concubini ai suspectului sau inculpatului.
Astfel, soluţia legislativă din Codul de procedură penală este neconstituţională, încălcând următoarele prevederi din Constituţie:
- egalitatea cetățenilor în fața legii (art. 16, alin. 1) – “Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.”;
- viaţa familială (art. 26 alin. 1) – “Autoritățile publice respectă și ocrotesc viața intimă, familială și privată.”.
Curtea a reținut că temeiul pentru reglementarea dreptului de refuz al audierii se află în sfera de protecție a relațiilor de familie, iar noţiunea de „viaţă de familie” nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie şi poate include alte relaţii de facto.
CCR a precizat că, atât timp cât principiul egalităţii în faţa legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii care, în funcţie de scopul urmărit, nu sunt diferite, nu există niciun motiv obiectiv și rezonabil pentru care concubinii/foștii concubini ai suspectului sau inculpatului să fie excluși de la dreptul de a refuza să dea declarații în calitate de martori în procesul penal.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței judecătorești care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Neamț – Secția penală.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ai nevoie de Codul de procedură penală? Îl poți obține în varianta actualizată, în format PDF sau MOBI de AICI!