Curtea Constituţională a României (CCR) a luat în dezbatere, pe 29 octombrie, excepţia de constituţionalitate a unor dispoziţii ale noului Cod al insolvenţei.
Potrivit Curţii, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului a fost admisă şi, totodată, s-a constatat că actul normativ este neconstituţional.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este neconstituţională, se arată în comunicatul de presă (fişier PDF) al instituţiei.
Dispoziţiile aduse în discuţie de Avocatul Poporului sunt alineatul (3) al articolului 81 şi articolul 348 din OUG nr. 91/2013.
Art. 81 alin. (3)În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Art. 348(1) Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la data de 25 octombrie 2013.
(2) Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică şi procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art. 183-203, care se aplică doar cererilor introduse după data intrării în vigoare a acesteia.
Motivele pentru care Curtea a ajuns la această concluzie vor fi prezentate în decizia ce urmează să fie publicată în Monitorul Oficial al României.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată Camerelor Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.
Sursa: CCR

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here