Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat respingerea celor două sesizări înainte de Preşedintele României şi de către Consiliul Superior al Magistraturii privind neconstituţionalitatea OUG nr. 13/2017, publicată în urmă cu o săptămână în Monitorul Oficial şi abrogată duminică.

Potrivit declaraţiilor acordate presei, nu se pune problema unui conflict între instituții, Guvernul acționând legal, în sfera lui de competență:

„Nu orice conflict dintre autorităţi îmbracă condiţia unui conflict juridic de natură constituţională. Doar acel conflict întruneşte elementele unui conflict juridic de natură constituţională în care părţile îşi arogă puteri, atribuţii, competenţe din sfera de activitate a celorlalte autorităţi sau când o autoritate îşi declină competenţa şi nu îşi exercită rolul pe care îl are potrivit obligaţiilor sale sau refuză să-şi îndeplinească un asemenea rol. În situaţia de fapt, noi am constatat că nu există un asemenea conflict nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern”, a precizat preşedintele CCR, citat de Digi24.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017, urma să aducă modificări importante în legislaţia penală, aplicabile de sâmbăta aceasta– 11 februarie 2017, însă datorită mişcărilor din spaţiul public, Guvernul a hotărât abrogarea actului normativ duminica trecută, prin OUG nr. 14/2017. Printre cele mai importante modificări se numărau introducerea pragului de 200.000 de lei de la care se aplica pedeapsa pentru abuzul în serviciu şi abrogarea prevederilor referitoare la neglijenţa în serviciu. 

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here