Persoanele interceptate în dosare, fără a fi inculpate la final, ar trebui să poată contesta legalitatea măsurii supravegherii tehnice din timpul anchetei penale, conform unei decizii luate cu majoritate de voturi de judecătorii Curții Constituționale. CCR a decis că soluţia legislativă care nu permite contestarea legalităţii măsurii supravegherii tehnice de către persoana vizată de aceasta, neavând calitatea de inculpat, este neconstituţională.

Hotărârea Curții a fost dată la cererea DNA, care a ridicat o excepție de neconstituționalitate împotriva articolului 140, alin. (7) din Codul de procedură penală, potrivit căruia ”încheierea prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă asupra măsurilor de supraveghere tehnică nu este supusă căilor de atac”. În comunicatul de presă, CCR arată că această soluție legislativă este neconstituțională:

”În acest context, Curtea a reţinut că paragraful 2 al articolului 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi alineatul 2 al articolului 53 din Constituţie prevăd condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru ca restrângerea exerciţiului dreptului la viaţă privată să fie conformă dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale”.

Comunicatul mai arată că persoana supusă unui mandat de supraveghere tehnică trebuie să aibă control a posteriori pentru a verifica îndeplinirea condițiilor și legalității măsurii, dacă nu s-au produs ingerințe în viața privată.

“Astfel, raportat la cauza dedusă judecății, Curtea a constatat că reglementarea actuală a modalității de contestare a legalității măsurii supravegherii tehnice determină excluderea celorlalte persoane altele decât inculpatul, care nu au nicio calitate în dosarul penal sau au caliatea de suspect, de l posibilitatea accederii la o instanță de judecată care să poată analiza acest aspect, ceea ce se constituie într-o încălcare a prevederilor art. 26 și art. 53 din Constituție, precum și a celor ale art. 8 și art. 13 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, mai explică magistrații Curții Constituționale.

Supravegherea tehnică se poate dispune în cursul urmăririi penale, indiferent de etapă, conform acelorași precizări CCR, dar metodele speciale de supraveghere reprezintă ”intruziuni/ingerinţe” în viaţa privată a persoanelor: “Curtea a observat că supravegherea tehnică poate fi dispusă, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 139 CPP față de orice persoană, independent de calitatea avută de aceasta în cursul urmăririi penale, în acest sens fiind suficientă dispunerea începerii urmăririi penale in rem”.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv, Înalta Curte de Casație și Justiție- Secția penală.

Ai nevoie de Codul de procedură penală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here