22 Octombrie, 2019

CCR: Parlamentarii, miniştrii, prefecţii şi primarii nu pot avea calitatea de comerciant persoană fizică

CCR a hotărât astăzi că proiectul de lege care oferă parlamentarilor, miniştrilor, prefecţilor şi primarilor calitatea de comerciant persoană fizică este neconstituţional. Propunerea legislativă prevedea abrogarea reglementărilor din Legea nr. 161/2003 care stabilesc incompatibilitatea dintre această calitate şi următoarele funcţii:

  • deputat și senator;
  • membru al Guvernului;
  • prefect și subprefect;
  • primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean.

Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate şi a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancționarea corupției, sunt neconstituționale, raportat la dispozițiile art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituție, potrivit cărora:

“(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluției din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(5) În România, respectarea Constituției, a supremației sale şi a legilor este obligatorie.”

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Ai nevoie de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu