ACTUALIZARE (27 sep. 2013): Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial. Legea nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân poate fi consultată integral AICI.
__________

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Obiecţia de neconstituţionalitate a fost formulată de un număr de 30 de senatori.

Potrivit anunţului instituţiei, decizia este definitivă şi general obligatorie.

Noi am apreciat că articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstituţional data trecută, a fost pus de acord cu decizia CCR. Deci acum eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna exclusivă a autorităţilor locale. Legea spune în ce condiţii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima măsură şi o măsură extremă, a declarat preşedintele CCR-ului, Augustin Zegrean, potrivit Mediafax.
Decizia a fost comunicată preşedintelui Traian Băsescu, iar acesta a semnat deja decretul pentru promulgarea legii.

CE PREVEDE LEGEA?

Legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prevede că durata în care aceştia vor fi cazaţi în adăposturi este de 14 zile lucrătoare.
În această perioadă, câinii:
• vor putea fi revendicaţi de către proprietari (în primele şapte zile lucrătoare de la data înregistrării câinilor în evidenţele adăposturilor);

• vor putea fi revendicaţi sau adoptaţi de către persoane fizice/juridice din ţară sau din străinătate (după trecerea primelor şapte zile şi până la atingerea termenului de 14 zile lucrătoare).
Revendicarea şi adopţia vor fi gratuite.
După trecerea termenului de 14 zile lucrătoare, câinii nerevendicaţi/neadoptaţi vor fi eutanasiaţi. Însă acest lucru se va face avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Termenul stabilit pentru eutanasiere va putea fi modificat motivat.

1 COMENTARIU

  1. Sunt curios, dintre vocile din „prostime” care zbiara „eutanasiati cainii!!!!”, e macar unul care a cautat in dex (dictionarul explicativ al limbii romane) semnificatia cuvantului „eutanasie”? „EUTANASÍE s.f. 1. Moarte ușoară, fără suferință. 2. Provocare de către medic a morții unui bolnav incurabil. ♦ Sacrificare prin procedee rapide, nedureroase, a animalelor bolnave care nu mai pot fi vindecate. [Gen. -iei, var. eutanazie s.f. / < fr. euthanasie, cf. gr. euthanasia < eu – bine, thanatos – moarte]. " Cuvantul care s-ar potrivi (dupa termenul de 14 zile -ce generozitate!) e crima. Ca nu sunteti iubitori de animale e una, dar e o ipocrizie fara precedent in Romania sa sustii sus si tare ca esti crestin, dar prin ceea ce faci sa demonstrezi opusul (poate dexul e o necunoscuta, dar Biblia??). Intr-o tara in care invatamantul se face cu pumnul, in care ne guduram pe langa biserica ca o mata in calduri, cand scheunam cand simtim o nedreptate crasa, adoptarea legii eutanasierii cainilor comunitari e picatura care umple paharul…Imi e sincer rusine sa fiu concetaten cu cei care sustin si aproba crima de draguil crimei (si da, e la fel de inutila precum alegerea lui Basescu, Oprescu,Udrea). De ce sa cauti solutii cand, nervos ca un roman, poti lovi cu pumnul in sufletul unor animale. E noi vs cainii comunitari?? Suntem intr-un film prost cu actori anonimi, ruda saraca si handicapata a Europei. Desi sunt convins ca acest comentariu va fi suprimat de cei pe care ii vizeaza, inchei cu un citat din Biblie :"Căci soarta omului şi soarta dobitocului este aceeaşi: precum moare unul, moare şi celălalt şi toţi au un singur duh de viată, iar omul nu are nimic mai mult decât dobitocul. Şi totul este deşertăciune!"(Ecleziast 3:19).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here