Articolul din Codul penal potrivit căruia conducerea fără permis se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani a fost declarat neconstituţional, pe motiv că în reglementare nu sunt incluse şi tractoarele agricole sau forestiere. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie, rămânând la latitudinea Guvernului şi a Parlamentului să facă modificările legislative necesare, astfel încât să nu se ajungă la dezincriminarea infracţiunii.

Potrivit comunicatului publicat de Curtea Constituţională a României, a fost admisă cu unanimitate de voturi excepţia de neconstituţionalitate a dispozițiilor art. 335 alin. (1) din Codul penal care nu incriminează fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere.

Mai exact este vorba despre despre o necorelare între:

  • art. 335 alin. (1) din Codul penal: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”
  • art. 6 pct. 6) teza a doua din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002: „În sensul prezentei ordonanțe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înțeles: (…) 6. (…) Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, precum şi tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule.”

Astfel, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoană care nu posedă permis de conducere prezintă pericol social ridicat iar neincluderea acestora în articolul din Codul penal încalcă art. 1 alin. (3) şi (5) privind statul român, art. 16 privind egalitatea în drepturi şi art. 22 privind dreptul la viață, integritate fizică şi psihică din Constituţie.

Ţinând cont de faptul că doar articolul menţionat din Codul penal a fost declarat neconstituţional, nu şi cel din OUG nr. 195/2002, în urma deciziei CCR va fi necesară doar o modificare asupra Codului penal astfel încat şi tractoarele forestiere şi agricole să fie menţionate.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here