Curtea Constituțională a decis, pe 12 februarie, că respinge sesizarea Avocatului Poporului cu privire la Codul Administrativ, adoptat prin Ordonanță de Urgență de Guvernul anterior, dar actualul guvern a amânat însă, până în 2021, plata pensiilor speciale pentru aleșii locali, prevăzute în actul normative. Această ordonanță de amânare a plăților a fost respinsă deja de Senat, astfel că dacă va fi respinsă și de Camera Deputaților, unde se află în dezbatere, Guvernul va trebui să achite pensile special în acest an.

Conform Codului Administrativ, vor primi pensii speciale primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate. Această indemnizație înseamnă o indemnizaţie lunară, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani).

Indemnizaţia pentru limită de vârstă calculată conform prezentelor norme este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Indemnizaţia se poate cumula cu orice alt tip de pensie şi se calculează în raport cu veniturile pe care le încasează în prezent primarii, viceprimarii, vicepreşedinţii sau preşedinţii Consiliilor Judeţene.

Avocatul Poporului a sesizat CCR în 28 august 2019, considerându-se că modificarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență nu se justifică.

Conform datelor oficiale, impactul bugetar anual al pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi de CJ şi vicepreşedinţi de CJ, este cuprins între 150 şi 170 de milioane de lei. Pensiile vor fi plătite de primării şi de consiliile judeţene.

De asemenea, prin același Cod Administrativ, președintele țării va avea la dispoziţie 10 zile pentru a semna decretele privind numirea unui ministru, față de 45 de zile, cât era prevăzut până acum. Guvernul are la dispoziție doar 5 zile pentru numirea unui ministru.

 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here