Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului. Hotărârea a fost anunţată în urmă cu puţin timp de către preşedintele CCR, Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

„Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a admis că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modificate practic aproape soluțiile legislative, toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când (…) se schimbă soluțiile substanțiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului„, a anunțat șeful CCR, Valer Dorneanu, după ședința de marți.

O decizie în legătură cu legea conversiei creditelor în franci elveţieni se aşteaptă încă din luna noiembrie a anului trecut, însă aceasta a fost amânată prima dată pentru pentru 18 ianuarie şi, ulterior, pentru 7 februarie 2017.

Această lege bancară este legată de 54.000 de credite în franci, cu un sold de 5,7 miliarde lei, conform BNR, iar conversia la cursul istoric ar aduce sistemului bancar o pierdere estimată la aproximativ 2,5 miliarde lei.

Ce s-a stabilit?

Mult controversata lege a creditelor convertite din franci elvețieni în lei a fost votată în Camera Deputaților, forul decizional, în unanimitate, la jumătatea lunii octombrie 2016.

Proiectul de lege  pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului  nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost completat și modificat de deputați după adoptarea de către Senat.

Astfel, au fost eliminate pragul de 250.000 de franci elveţieni şi gradul de îndatorare de 50%. Alte schimbări au fost introduse în textul inițial, adoptat de Senat, pentru a clarifica textul legii, susțin deputații, eliminând data de referință de 15 ianuarie 2015:

“La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi”.

Băncile  vor da clienților care optează pentru conversia creditelor o simulare a unui grafic de plată, fără niciun fel de comision.

Cap. V, secțiunea a 3-a. Rambursarea anticipată. Art. 66, după alineatul (2) se introduc două noi alienate, (3) și (4):

„(3) Consumatorul are dreptul să ramburseze anticipat creditul în moneda prevăzută la art. 49.

(4) Instituția de credit va efectua, la momentul solicitării conversiei creditelor, fără costuri și comisioane suplimentare, o simulare privind graficul de plăți, atât în moneda contractului, în moneda națională, cât și în moneda de conversie.”

O altă modificare făcută de deputați este legată de contractul pe care îl vor încheia clienții cu băncile, un act adițional la contractul de schimb la data încheierii lui, în loc de o hotărâre judecătorească. 

De asemenea, a fost scos și paragraful privind gradul de îndatorare de 50%, condiție impusă ca sa se poată produce conversia. Și pragul de 250.000 de franci elvețieni a fost eliminat, astfel că orice client, cu orice grad de îndatorare sau cu orice sumă datorie la bancă, poate solicita conversia.

De la începutul lui 2014, toate persoanele care luaseră credite în franci elvețieni, cu rate mai mici ca alte credite în valută, în perioada 2005-2008, au avut de-a face cu mărirea exagerată a sumelor datorate, ratele dublându-se de la o ună la alta, din cauza fluxului francului elvețian.

Inițiativa legislativă adoptată acum de Parlament a fost inițiată încă din februarie 2014, iar câteva luni mai târziu, la finalul acelei sesiuni parlamentare, în luna iunie, era adoptată de Senat și prezentată în Camera Deputaților. Doi ani le-au luat deputaților din comisiile de specialitate să depună amendamente, să facă audieri și să modifice proiectul legislativ, până în data de 18 octombrie 2016, când a fost supus la vot.

Ai nevoie de OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here