Guvernul vrea să aprobe printr-un proiect o ordonanţă de urgenţă care să modifice şi să completeze Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, astfel încât românii care locuiesc în afara graniţelor să obţină cazierul judiciar pe loc, la ambasada sau consulatul din statul respectiv. Pentru asta, MAE va deveni una din autorităţile care pot certifica un astfel de document, după verificarea online în baza de date a Poliţiei.

În acest moment, eliberarea unui cazier judiciar prin ambasade şi consulate poate dura de la câteva săptămâni, la câteva luni de zile, iar în ţară, documentul se poate obţine pe loc, la secţia de poliţie.  Procedura este mult îngreunată pentru românii din străinătate deoarece după ce fac cererea la ambasadă, solicitarea este trimisă în România, online, la Direcţia Cazier Judiciar din IGPR, dar care eliberează, ulterior, pe hârtie cazierul judiciar în original. Acesta este trimis de la Poliţie la MAE, care  expediază, la rândul său, documentul în original, prin curier diplomatic. Unele state cer chiar şi o apostilă pentru autenticitate la sosirea pe teritoriul lor pentru astfel de documente, care întârzie şi mai mult solicitările. Inconvenientul este major pentru românii din străinătate, deoarece cele mai multe cereri sunt pentru angajare, pentru o situaţie juridică sau legată de vize, aşadar în timpi scurţi.

Se prevede destinaţia exclusivă a acestor adeverinţe pentru uzul extern şi li se reglementează durata maximă de eliberare (10 zile) şi perioada de valabilitate (6 luni – identică cu cea a certificatelor de cazier judiciar eliberate în ţară)”, se menţionează în proiectul legislativ al Guvernului.

Verificările pentru eliberarea cazierului vor fi făcute direct în baza de date a Poliţiei de către funcţionarii MAE din ambasade şi consulate, deoarece portalul electronic de servicii consulare al ministerului de Externe permite interconexiunea cu baza de date operative a Direcţiei Cazier din IGPR.

Art. 29.

După alineatul (2) se introduce alineatul (3) care va avea următorul cuprins:

“ (3) La cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date prevăzute la art. 34 alin (1), adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor, potrivit art. 17 şi 18.“

Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, la începutul lunii martie şi a fost pus în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Cazierul an Franta este greu de scos de la consulat roman de la Marsilia. Pentru cazier am platit 100e la consulat ,mi-au dat o adeverinta precum ca an termen maxim de 90 de zile am cazierul. An realitate dupa un an de zila nu am nimic , am sunat la consulat si mi-au spus ca a-mi returneaza bani TA TELEFON AM VORBIT CU VICE CONSUL. PROBLEMA este alta la consulat ,dupa o ora de asteptare CONSULUL an persoana mia explicat ca nu ami returneaza bani ca aici nu este targ si nu negociem ,daca vreau cazierul sa ma duc an tara ,a anceput sa ridice tonul ca sa parasesc consulatul daca nu o sa sune la jandarmi .Sotia este frantuzoaica a ramas stupefiata de prostia consulului dupa ce i-am tradus .ACUM GANDITIVA CUM NE REPREZINTA CONSULATUL AN FRANTA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here