23 August, 2019

Cazierul judiciar – ce modificări se vor aplica începând cu 1 februarie 2014?

Avem în vedere Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată în Monitorul Oficial nr. 777/2009, cu completările ulterioare, care urmează să fie modificată şi completată prin Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale. Aceste modificări vor intra în vigoare la 1 februarie 2014, la aceeaşi dată – şi prin efectul aceleiaşi Legi nr. 255/2013 – urmând să intre în vigoare şi Noul Cod de procedură penală.

Categorii de persoane vizate

Potrivit Legii nr. 290/2004, la Inspectoratul General al Poliţiei Române se organizează şi funcţionează cazierul judiciar central în care se ţine evidenţa persoanelor fizice născute în afara României şi a persoanelor juridice străine care fac obiectul cazierului judiciar, al evidenţei operative şi al evidenţelor speciale ale poliţiei. Pentru aceste categorii menţionate, în forma actuală legea prevede întocmirea cazierului judiciar în cazul în care persoanele – fizice sau juridice – în cauză au comis infracţiuni pe teritoriul României şi au fost condamnate, sancţionate administrativ conform Codului penal sau faţă de care au fost dispuse măsuri procesual penale, precum şi în cazurile de începere a executării pedepsei într-un loc de detenţie sau la locul de muncă, a reţinerii sau arestării preventive, a internării minorului într-un centru de reeducare sau institut medical-educativ şi a internării medicale.

Modificări. Prin modificările pe care legea le va suferi începând de la 1 februarie 2014, cazierul – pentru categoriile de persoane arătate mai sus – se va organiza dacă acestea au comis infracţiuni pe teritoriul României şi au fost condamnate sau faţă de care a fost pronunţată renunţarea ori amânarea aplicării pedepsei sau faţă de care au fost dispuse măsuri preventive, precum şi în cazurile de începere a executării pedepsei într-un loc de detenţie ori în cazul reţinerii, arestului la domiciliu, arestării preventive sau internării medicale, precum şi la începerea executării măsurilor educative privative de libertate

Persoane fizice

În forma actuală a legii, în ceea ce priveşte persoanele fizice, în cazierul judiciar se înscriu date privind, între altele, începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepsei închisorii, a măsurilor de siguranţă şi educative, liberarea condiţionată şi revocarea acesteia, sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii stabilite conform Codului penal, achitarea amenzii penale.

Modificări. De la 1 februarie, aceste dispoziţiile modificate vor prevede referirea la “renunţarea sau amânarea aplicării pedepsei, începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepselor şi a măsurilor educative, suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, înlocuirea, eşalonarea şi achitarea amenzii penale”.

» Modificări: În stânga puteţi vedea forma actuală a art. 9 lit. b), iar în dreapta forma viitoare (modificarea se va aplica de la 1 februarie 2014).
(Atenţie! Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragrafe) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5 Online. Alege un abonament de AICI!)

art9Sursa foto: Lege5 Online

Persoane juridice

În ceea ce priveşte persoanele juridice, în prezent, în cazierul judiciar se înscriu date privind, între altele, începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepselor, achitarea amenzii penale.

Modificări. Prin viitoarea formă a legii aceste dispoziţii se vor referi la începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepselor, eşalonarea şi achitarea amenzii penale.

Înscrierea datelor privind persoanele fizice sau notările provizorii

Acestea se fac, în prezent, între altele, în baza comunicărilor de începere, întrerupere ori încetare a executării pedepsei închisorii, a comunicărilor privind luarea măsurilor preventive, de executare a măsurilor de siguranţă şi a celor educative, trimise de unitatea unde acestea se execută sau de unitatea locală de poliţie, pentru persoanele internate în centre de reeducare sau în institute medical-educative.

Modificări. În viitoarea formă, aceste prevederi se aplică în cazul comunicărilor de renunţare sau amânare a aplicării pedepsei, începere, întrerupere ori încetare a executării pedepsei închisorii, a comunicărilor privind luarea măsurilor preventive, de executare a măsurilor de siguranţă şi a celor educative, trimise de unitatea unde acestea se execută sau de unitatea locală de poliţie, pentru persoanele aflate în executarea unor măsuri educative privative de libertate.

Mai notăm şi înscrierea datelor privind persoanele fizice sau notările provizorii în cazul comunicării privind achitarea amenzii penale, în viitoarea formă a legii, aceste înscrieri urmând să se facă în cazul “comunicării privind înlocuirea, eşalonarea sau achitarea amenzii penale.”

» Modificări: În stânga puteţi vedea forma actuală a art. 12 lit. b) şi e), iar în dreapta forma viitoare (modificarea se va aplica de la 1 februarie 2014).
art12Sursa foto: Lege5 Online

Înscrierea datelor privind persoanele juridice

Două semnalări pentru această categorie.

Înscrierea datelor se face, în prezent, în cazul comunicărilor de începere, întrerupere sau încetare a executării pedepselor principale şi complementare ori de executare a pedepselor complementare, trimise de instanţa judecătorească; de la 1 februarie 2014, înscrierile se vor face în cazul “comunicărilor de renunţare sau amânare a aplicării, începere, întrerupere sau încetare a executării pedepselor principale şi complementare ori de executare a pedepselor complementare, trimise de instanţa judecătorească”.

De asemenea, aceleaşi înscrieri se fac, în prezent, în cazul comunicării privind ducerea la îndeplinire a hotărârii de extrădare, trimisă de organul care a pus în executare această măsură; în viitoarea formă a legii, înscrierile se vor face în cazul “comunicărilor privind eşalonarea şi achitarea amenzii penale.”

Scoaterea din evidenţe

Semnalăm forma actuală şi forma viitoare pentru acele situaţii unde vor fi introduse modificări în Legea nr. 290/2004. Astfel, persoanele fizice înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidenţă dacă:

 au fost scoase de sub urmărire, s-a dispus faţă de ele încetarea urmăririi penale ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal; în viitoarea redactare, scoaterea din evidenţe se va face dacă s-a dispus renunţarea la urmărire penală sau clasarea faţă de ele ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;

 au executat măsura educativă a libertăţii supravegheate, a internării într-un centru de reeducare sau într-un institut medical-educativ; în forma viitoare a legii, condiţia este să fi trecut un an de la data executării măsurii educative;

 a trecut un an de la data aplicării măsurii educative a mustrării; de la 1 februarie 2014, această prevedere va fi înlocuită cu dispoziţia potrivit căreia trebuie să fi trecut doi ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal.

• o situaţie nouă va fi introdusă la situaţiile privind scoaterea din evidenţe, şi anume dacă au trecut cinci ani de la data aplicării uneia dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute de art. 91 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Notă: Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  cristina
  septembrie 10 2013

  as dori sa stiu daca sa publicat in monitorul oficial un nou decret in privinta eliberarii detinutilor cu pedepse usoare?

 • Răspunde
  Anton
  februarie 7 2014

  Buna,Ashi vrea sa stiu shi eu daca se Sterge cazierul la cei care au fost condamnati cu
  Noul cod de procedura penală din 1febroarie 2014?

  Mentionez ca cei care au suferit o pedeapsa,sau mai multe pedepse nu se pot angaja,ptr ca
  Au cazier penal.ptr populația de rând sunt persecutati sa nu mai poată angaja sau sa’shi găsească un loc de munca ptr viitor in tara asta alui papora voda.
  Ptr hoti din Parlament care fura miliarde shi terorizeaza populația Româna cu taxe shi impozite pe zi ce trece,nu au caziere.Dar csemeul protejează hoti din Parlament.
  Shi plus ca daca cauti un hot din Parlament,îl găsești fără cazier.
  Daca un amarit fura din magazin o conserva, este furt calificat, face pușcărie shi rămâne cu cazier ptr câțiva ani.Acel amarit nu poate sa se mai angajeze ptr ca are cazier
  Unde putem găsi dreptatea in aceasta tara?

 • Răspunde
  Bogdan
  august 31 2014

  Am luat o amenda penala in anul 2012. Am facut recurs in 2013, dar l-am retras. Am facut o cerere de esalonare a platii amenzii si s-a aprobat. Intrebarea este: Cand nu mai apare in cazier aceasta amenda? Dupa 3 ani de la primirea amenzii sau la 3 ani dupa achitarea ultimei rate? Mentionez ca am achitat ratele corect in fiecare luna si am depus chitantele la judecatorie. Am primit esalonare pe 18 luni dar am platit toata suma in avans. Va multumesc!

  • Răspunde
   viorica
   aprilie 22 2015

   ai luat amenda penala pentru o fapta pe care ai facut-o?eu tocmai ce am luat o amenda penala de 1200 euro pentru furt de documente si bani,desii nu am facut acest lucru,urmez sa depun contestatie

 • Răspunde
  alin
  noiembrie 11 2014

  Am si EU o intrebare acum 3 ani am avut in accident cu masina in urma careia am primit 8 luni cu suspendare mai poate scrie ceva pe cazier ??

 • Răspunde
  Silvia
  noiembrie 16 2014

  Buna ziua,

  Pentru cineva care este in executarea unei pedepse, liberata conditionata, se elibereaza cazierul curat pana la terminarea pedepsei principale?

 • Răspunde
  Ralphgeer
  ianuarie 14 2015

  Buna ziua ,am si eu o intrebare in anul 1999 am fost condamnat la 3ani si 6 luni cu executare art 208,209 cod penal ,vreau sa stiu cand se sterge cazierul judiciar ?sau daca e sters?

 • Răspunde
  Eva
  iulie 12 2016

  Buna ziua, ptr condamnare de 8 luni cu suspendare si 2 an supraveghere ,cazierul cand va fi curat.Dupa 3 ani de la data producerii evenimentului, sa dupa 3 ani de la data hotararii jud?
  Multumesc

Scrie un comentariu